Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Balesetmegelőzés nyáron

Végre itt a várva várt nyár. Mindenki a pihenéssel, nyaralással töltött időt tervezgeti. A nyár viszont veszélyeket is rejt magában. Fontos, hogy azokat a dolgokat is átgondoljuk, amelyekkel a veszélyes helyzeteket megelőzhetjük, kiküszöbölhetjük.

Mindig legyünk tisztában gyermekünk képességeivel, szokásaival mielőtt nyáron nagyobb önállóságot hagyunk neki. Ha eddig mi vittük autóval az óvodába, iskolába, nem biztos, hogy a nyári szünidő első napjaiban rögtön el lehet engedni egyedül kerékpározni, akár sétálni sem. Még akkor sem, ha közel lakik a mama vagy a barát.

Nézzük mik azok, amiket mindenképp érdemes átgondolni, mielőtt a felhőtlen nyaralásunkat tervezzük.

 • Esés miatti sérülések

Fáról, mászóka tetejéről leesve, hintából kiesve is érhetik a gyermeket balesetek. Mielőtt útba ejtjük a játszótereket érdemes megbeszélni a lurkóval, hogy mik azok, amiket lehet, és mikre mondjon mindenképp nemet. Fokozott figyelmet kellene fordítani a megfelelő lábbeli viseletére is, hiszen a papucsban könnyebben megcsúszik a gyermek lába, mint egy szellős, de a bokánál jól rögzített cipőben, szandálban. A legtöbb játszótéren, de már a gyermekek otthonában is vannak trambulinok, melyek nem rendeltetésszerű használat esetén veszélyt rejtenek magukban. Érdemes tisztázni, hogy egyszerre hány gyermek és mit játszhat a trambulinban.

 • Kerékpáros balesetek

Nagyon sok gyermek nincs tisztában a kerékpárral való közlekedés alapvető szabályaival. Nekünk, szülőknek nagy hangsúlyt kell rá fektetni, hogy megismertessük őket ezekkel a tudnivalókkal. Legkönnyebben akkor tudjuk ezt megtenni, amikor együtt megyünk ki kerékpározni és folyamatosan mondogatjuk, hogy mit és miért teszünk. Fontos a példamutatás, hisz abból tanulnak a legtöbbet. Hiába mondja egy szülő, hogy a zebrán csak tolni szabad a kerékpárt, ha ő maga is megállás nélkül áthajt rajta. Ne gondoljuk azt, hogy ami nekünk egyértelmű, az a gyermeknek is az lesz. Ha mi messziről látjuk, hogy nem jön egyéb jármű az útkereszteződésben és megállás nélkül áthajtunk az úton félő, hogy a gyermek is így fog legközelebb tenni, amikor nem vagyunk ott vele. Nem biztos, hogy ugyanúgy fogja felmérni a helyzetet, mint egy felnőtt.

A kerékpáros közlekedési balesetekből adódó sérülések nagy része megelőzhető lenne megfelelő állapotú kerékpár és védőfelszerelések használatával. Nyári nagy melegben lehet, hogy kellemetlen viselet egy térd- vagy könyökvédő, de ha csak egy mélyebb, horzsolásos sebet előzünk meg vele, már megérte. Hiszen sebes térddel, könyökkel egy későbbi fürdőzést veszíthetünk. Legfontosabb a kerékpáros sisak viselése, a legsúlyosabb sérüléseket ezzel tudnánk megelőzni.

 • Roller, görkorcsolya, gördeszka, segway, kismotor, futóbicikli

Nagyon jó dolog, ha ezekkel az eszközökkel megtanul a gyermek közlekedni. Viszont a legfontosabb dolog, hogy nem csak elindulni kell, hanem meg is kell tudni vele állni. Nagyon sok baleset abból adódik, hogy a gyermek nem tud, vagy nem akar megállni velük. A védőfelszerelések használata ezen eszközök esetében is kiemelten fontos.

 • Égési sérülések

A legtöbb égési sérülés odafigyeléssel megelőzhető lenne. Nagyon fontos, hogy a napégés ellen még árnyékos helyen is érdemes védekezni megfelelő faktorszámú, a gyermek bőréhez, korához igazodó napvédő szerrel.

Egy-egy vidám nyári este szívesen grillez, bográcsozik, nyársal a család. A tűzből kipattanó parázs, a forró grill komoly sérüléseket tud okozni. Fontos, hogy megbeszéljük a gyermeknek, hogy miben segíthet és miben nem Adjunk neki olyan feladatot, amivel ő is „nagynak” érezheti magát.

 • Hőguta

A magas hő hatására kialakuló ion- és vízháztartás-zavar akár halálos is lehet, de enyhébb foka is könnyen tönkre teheti a nyaralást. Soha ne hagyjunk sem alvó, sem ébren lévő gyermeket egyedül az autóban! Mit tegyünk, ha már baj van? Minél előbb juttassuk hűvös helyre a beteget, és itassuk hűtött itallal. Ha bágyadtság, feltűnő aluszékonyság, hányás lép fel, haladéktalanul keressünk orvost.

Minden gyermeknek megvan a maga nyara, de minden nyár más gyermeket hagy maga után.

Jennie Melamed
 • Vízi balesetek

Sajnos minden évben történik a gyermekek között is vízi baleset. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy még az úszni tudó gyermeket sem lehet felügyelet nélkül hagyni a vízben, de a víz környékén sem. A tragédia egy pillanat alatt meg tud történni.

Nagyon fontos, hogy felhevült testtel gyerekek se ugorjanak a vízbe. A vízbe ugrásnak egyéb veszélyforrásai is vannak. Bizonytalan mélységű vízben akár gerincsérülést is szenvedhetnek, ismert mélységű vízben pedig akár egymásra is tudnak ugrani ezáltal sérülést szerezni.

Ugyanilyen fontos, hogy a vízi csúszdák használatakor tanítsuk meg gyermekünknek, hogy csak akkor csúszhat le, ha meggyőződött róla, hogy a csúszda végénél nincs más gyermek a vízben.

Az úszógumi, karúszó használata segíthet, hogy biztonságban tudjuk a gyermekünket mellettünk, de szükséges hangsúlyozni, hogy egyik sem életmentő eszköz. Az úszógumiból -főleg nem megfelelően megválasztott méret esetén- könnyen kicsúszhat a gyermek, a karúszó pedig lecsúszhat a karjáról.

Szoktassuk őket a biztonságos fürdőzéshez már kis kortól kezdve. Írassuk be úszótanfolyamra még óvodás korban, ahol egy-két év alatt ( megtanulhat úszni ) a saját biztonságát jelentő képességekre tehet szert.

 • Rovarcsípések


A nyaralás legbosszantóbb és nehezen kiiktatható elemei a vérszívó rovarok, főleg a szúnyogok. Csípésük helyén viszkető duzzanat alakul ki, ritkább esetben valamilyen méregszerű, szennyezett anyagot juttatva a bőrbe heves gyulladás is kialakulhat a csípés helyén. Ilyenkor állott vizes borogatás, és allergia ellenes kenőcs használata javasolt.

A kullancscsípés ritkább, ennek veszélyei is közismertebbek. Majdnem mindenki hallott a ma már időben felismerhető és kezelhető Lyme-kórról, és a veszélyesebb, de oltással megelőzhető kullancs által terjesztett agyvelőgyulladásról. Legfontosabb a védőoltással végzett megelőzés, az oltást háziorvosunktól kérhetjük.

Ennél egyszerűbb, de kevésbé biztos eszközök a kullancs és szúnyogriasztó krémek, spray-k használata. Fontos megemlíteni a darázs- és méhcsípést. Ezek bármilyen testrészen kellemetlen, heves gyulladást válthatnak ki, de életveszélyes lehet erre allergiásoknál, illetve a garat- gégecsípés esetén. Kültérben az ételeket takarjuk le, és evés, ivás előtt mindig ellenőrizzük! Szájon belüli méh vagy darázscsípés, illetve kezdődő allergiás tünetek (kiterjedt bőrpír, szemhéj, ajakduzzanat, nehézlégzés) esetén azonnali orvosi ellátás szükséges, ha orvos nem elérhető, értesítsük a mentőszolgálatot.

Útipatika
Nyaralás előtt célszerű végiggondolni, hogy milyen gyógyszereket csomagoljunk az útipatikába. A legalapvetőbb a sebek ellátására szolgáló fertőtlenítő oldat, steril mull-lap, géz és ragtapasz. A lázcsillapításra, enyhébb fájdalmakra a kornak megfelelő szert válasszunk. A hasmenéssel járó állapotok esetén kisgyermekeknél hasznosak lehetnek a folyadékháztartás egyensúlyát fenntartó oldatok. Hányás után pár óráig csak kortyonként javasolt a folyadékpótlás, lehetőleg hideg folyadékkal. A korábban említett rovarcsípésre, kisebb kiütésekre érdemes allergia elleni kenőcsöt beszerezni.

Nyaralás megkezdése előtt tájékozódjunk a helyi orvosi, ügyeleti ellátásról is. Fontos ismerni az adott település ivóvíz ellátását. Csak vezetékes vizet használjunk, kútvíz fogyasztása még forralás után is tilos.

Balesetmentes, örömteli nyári szünidőt kívánok az egész családnak!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása