Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Bölcsis gyerkőccel otthon? Ezekre érdemes odafigyelni!

Az utóbbi időszakban nagyon sok szülő kényszerült arra, hogy otthon maradjon gyermekével. Az iskolásokkal naponta haladni kell a tananyaggal, az otthon töltött idejük nagy része tanulással telik. Akadnak olyan óvónénik is, akik az ovisaiknak küldenek játékokat, feladatokat különböző közösségi felületeken. De mi a helyzet a kisebbekkel? Mit lehet csinálni a négy fal között egy bölcsődéssel?

Bodó Virágot, a BabyGarden Daycare családi bölcsi vezetőjét kérdeztem arról, mit javasol a járvány idejére azoknak a szülőknek, akik pici gyermekükkel vannak bezárva.

Petra: A családok többsége már lassan két hónapja otthon tartózkodik. A hozzád járó bölcsisek szüleitől mik a visszajelzések? Hogyan viselik ezt az időszakot?

Virág: Nagyon változóan élik meg a szülők ezt az időszakot: a hozzám járó gyerekek szülei szinte mind olyan munkát végeznek, aminek a révén nem, vagy csak nagyon nehezen tudják otthon megoldani a kicsik ellátását.
Mi készítettünk egy felmérést, és a csoportunkból többen igényelték az ügyeletet a bölcsiben. Így mi jelenleg is nyitva vagyunk ügyeletben, a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelelően. Az otthon maradóknak Gitár Gizi és Klári (Lurkóperencia) foglalkozásait szoktam ajánlani a Facebook-oldalunkon, hiszen Klári “offline” is gyakran a bölcsink vendége. Ő tartja a méltán népszerű zenebölcsis foglalkozásokat, amik most a hihetetlen kedvességének és kitartásának köszönhetően online is elérhetőek bárki számára.
Ezen kívül rengeteg oldal jött létre a szülők megsegítésére: Pinteresten kreatív ötleteket tanulmányozhatnak, de a népszerű Bookr kids mesetárjából is csemegézhetnek, valamint sok óvónéni készít kreatív DIY videókat lépésről lépésre.

Petra: Milyen tanácsokat tudnál nekik adni, mire érdemes otthon is figyelniük?

Virág: Szerintem nagyon fontos, hogy amennyire a munkájuk engedi, a kicsinek otthon is legyen egy jól kialakított napirendje. Lehetőleg ne, vagy csak minimálisan térjen el a bölcsis napirendtől, hogy utána könnyebb legyen visszaszokni hozzánk.
A délutáni alvás rutinja nagyon fontos a kiegyensúlyozott mindennapok érdekében, így ezt is érdemes tartani.

Sosincs késő a boldog gyermekkorhoz.

Vavyan Fable

Petra: Milyen tevékenységeket, játékokat ajánlanál azoknak a szülőknek, akik kisebb gyermekkel vannak otthon? Mivel tudják hasznosan eltölteni az időt?

Virág: Szerintem érdemes kihasználni a kertet, ha van – minél többet legyenek a szabad levegőn! Homokozás, ugrálás, bicaj, kismotor, bújócska, tánc. Benti tevékenységként leginkább a meséket, diavetítést, közös főzést, színezést, festést tudom javasolni.
Népszerű játék még a formakirakós és a babàzás a bölcsis korosztálynál. Lehet együtt énekelni, tornázni is a kedvelt gyerekdalokra. Érdemes kipróbálni egy-két kisállat elkészítését papírból, gyurmából, ha az anyuka elég kreatívnak érzi magát. Igazából nem a végeredmény a fontos, hanem az, hogy közben együtt legyenek és jól érezzék magukat.

Petra: Mit gondolsz, hogyan viselik a picik azt, hogy nem járhatnak közösségbe? Számítasz arra, hogy újabb „beszoktatásra” lesz szükség azoknál is, akik már jó ideje hozzátok jártak?

Virág: Mindenképpen számítok rá, ezért nagyon nehéz időszaknak nézünk elébe: a régieket “visszaszoktatni”, az újakat pedig “beszoktatni” kell majd. Az is kihívás lesz, hogy most nem fogjuk tudni csúsztatni a beszoktatásokat: a karantén vége után a legtöbb szülő várhatóan majdnem egyszerre szeretne majd kezdeni.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása