Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

CogniPlus, a hatékony készségfejlesztés – interjú Kántor Judit pszichológussal

Kántor Judit pszichológus a CogniPlus módszer egyik hazai oktatója. A számítógépes program működéséről, ennek hátteréről és külföldi tapasztalatairól kérdeztem.

Petra: A CogniPlus kapcsán sokszor halljuk, hogy az osztrák SCHUHFRIED intézet fejlesztette a programot. Te dolgoztál Ausztriában ennél a cégnél. Kérlek, mesélj nekünk a működéséről!

Judit: A SCHUHFRIED cég egy több mint 70 éves, harmadik generációs családi vállalkozás, ami az 1940-es évektől a közlekedéspszichológiában használt pszichometriai mérőműszerek fejlesztésével foglalkozott. A cég évtizedről évtizedre növekedett, változott az informatika fejlődésével párhuzamosan, fő profilja azonban végig a digitális (kognitív) pszichológiai mérés és fejlesztés maradt. A közlekedéspszichológia mellett a neuropszichológia, a munkapszichológia és a sportpszichológia területei is egyre fontosabbá váltak. Ma a cégnek világszerte több mint 40 országban van képviselete, Perutól Tajvanig sok intézmény, pszichológus, vagy más szakember használja a cég digitális pszichológiai tesztjeit és fejlesztőprogramjait. Magyarországon az At Work Kft. foglalkozik a SCHUHFRIED termékek szakmai képviseletével, az összes említett területen.

A nemzetközi sikerek mellett a cég mödlingi központja a mai napig egy családias hangulatú vállalkozás, amit jelenleg az alapító unokája vezet. A műhely-jellegű tudományos kutatómunka és a technikai fejlesztés továbbra is meghatározzák a hely hangulatát. Élmény volt velük tölteni pár évet, rengeteget tanultam mind a fejlesztőktől, mind a nemzetközi partnerek tapasztalataiból, de szívesen jöttem vissza Magyarországra.

Petra: Mit lehet tudni a program hátteréről? Milyen fejlesztői csapat áll mögötte? Mi késztette őket arra, hogy megalkossák ezt a számítógépes fejlesztést?

Judit: A CogniPlus program első változata 2007-ben jelent meg. Dr. Walter Sturm Németországban, az RWTH Aachen Egyetem neurológiai klinikáján a ’90-es évek eleje óta végzett kutatásokat a digitális kognitív fejlesztés területén, egy MS-DOS programmal. A CogniPlust a SCHUHFRIED neuropszichológusai és informatikusai vele együttműködésben, az ő programjára és kutatási eredményeire alapozva hozták létre, immár a kor elvárásainak megfelelően egy sokkal színesebb, motiválóbb dizájnnal.

A CogniPlus neurológiai, neuropszichológiai alapokon nyugszik, mégpedig azon az egyszerű gondolaton, hogy ha az agynak meg akarunk egy képességet tanítani, azt úgy tudjuk megtenni, ha rendszeresen, szisztematikusan megismételjük, gyakoroljuk ugyanazt a tevékenységet. Pl. egy stroke után ugyanez történik az izmok rehabilitációjában: a legegyszerűbb szintről indulva, fokozatosan addig ismételjük a megfelelő mozgássorozatot, míg ismét mozgathatóvá válik az adott izomterület. A CogniPlus ugyanezt csinálja kognitív területen: olyan környezetet teremt, ahol az agy egy specifikus részképességet gyakorolhat újra meg újra. Ilyen részképesség lehet például az éberség, a fókuszált figyelem, a munkamemória vagy a válaszgátlás. Hétköznapibb nyelven szólva: számos olyan képesség, ami abban segít minket, hogy a figyelmünk, a memóriánk, a mindennapi feladatszervezésünk hatékonyabb legyen.

Tanuljunk egymástól, hogy minél jobban taníthassunk.

Eötvös Loránd

Petra: Mely területeken alkalmazzák a módszert?

Judit: Az előző kérdésre adott válaszból kiindulva tulajdonképpen minden olyan területen használható a CogniPlus, ahol az említett részképességek még nem vagy nem megfelelő módon fejlődtek ki (pl. gyermekkori éretlenség, figyelemzavar) vagy valamilyen esemény hatására károsodtak (stroke, agysérülések; különböző pszichés zavarok, pl. depresszió vagy skizofrénia mellett fellépő kognitív képességromlás esetén). A CogniPlust időnként alkalmazzák olyan személyeknél is, akiknél kiemelkedően fontos, hogy magas szinten működjenek bizonyos részképességeik: egyes élsportolóknál vagy hivatásos járművezetőknél. Idős korban a képességromlás folyamatának lassítására, a kognitív képességek szintjének fenntartására használható a CogniPlus.

Petra:Milyen előképzettség szükséges ahhoz, hogy valaki szakemberként alkalmazhassa a CogniPlust?

Judit: A CogniPlus képzést elsősorban pszichológusok, gyógypedagógusok, fejlesztőpedagógusok, orvosok figyelmébe ajánljuk, de volt már olyan konduktor, óvodapedagógus, sportszakember vagy ápoló is, aki részt vett a képzésünkön. Mindenképpen fontosnak tartjuk, hogy a képzést olyan szakemberek végezzék el, akik egy adott szakterületen a saját gyakorlatukba megfelelően integrálni tudják a módszert. Elengedhetetlen, hogy figyelembe vegyék a saját klienseik fejlesztési szükségleteit, jellegzetességeit és azonosítani tudják a fejlesztendő részképességeiket. Egy jó szakember ismeri és tiszteletben tartja saját kompetenciahatárait is.

Ez minket, a módszer magyarországi képviselőit is alázatra tanít, hiszen a képzéseinken résztvevők olyan szakterületekre viszik el a CogniPlust, amelyekhez mi sem feltétlen értünk. Felnőttekkel foglalkozó pszichológusként mindig érdeklődve, csodálattal hallgatom azt a rengeteg tapasztalatot és praktikát, amelyet a fejlesztőpedagógusaink gyűjtöttek az évek során. Ez nemzetközi szinten is egyedülálló.

Petra: Magyarországon mióta érhető el a program?

Judit: A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház volt az első fecske Magyarországon, akik 2012-ben elkezdték használni a CogniPlust ADHD-s, figyelemzavaros gyerekeknél. Felnőttek fejlesztését először a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház kezdte meg, ahol depressziós és skizofrén paciensek kognitív képességromlását kezelik a programmal.

Az At Workkel 2016-ban szerveztük az első nyilvános CogniPlus képzést, amelyet 2020 végéig 10 további alkalom követett, összesen 76 résztvevővel. Nagyon várjuk, hogy a járványhelyzet enyhülésével újabb csoportot indíthassunk.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása