Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Egy játék a közös családi beszélgetésekhez – interjú a Családszellem Manufaktúra megálmodójával

A mai rohanó világban viszonylag kevés idő jut a közös esti beszélgetésekre, viszont fontos lenne megállni egy kicsit és 10-15 perc erejéig csak egymásra figyelve átbeszélni az aznap történteket. Ezekhez az esti beszélgetésekhez nyújt segítséget a Családszellem Manufaktúra által létrehozott kártyajáték, melyről Faragó Ferdinánd mesélt nekünk.

Fruzsi: Honnan jött az ötlet, hogy megalakuljon a Családszellem Manufaktúra?

Ferdinánd: Pár évvel ezelőtt kezdődött minden, amikor a zárkózott nagyfiunknak kerestünk egy olyan játékot, amivel napi szinten biztosíthatunk neki 10-20 perc figyelemidőt, amikor csak és kizárólag rá figyelünk, hogy idővel jobban megnyíljon felénk. Olyan játékot kerestünk, amit életszerűen be lehet építeni mindennapjainkba, tehát legyen rövid játékidejű, a kérdések és a feladatok a közelmúltra vagy a jelenre irányuljanak, és lehessen rájuk naponta új, aktuális választ adni.

Nem találtunk ilyet, de mivel szükségünk volt rá, megalkottunk egyet. Örömmel vettük észre, hogy a játék működik, napról napra, hétről hétre fejti ki hatását, a nagyfiunk egyre nyitottabbá vált felénk, ma már sokszor magától meséli akár még a számára kellemetlenebb eseményeket is. A Lélekegészt azóta a két kisebbik fiunk is nagyon megszerette, minden nap lelkesen várják az esti kis közös szertartásunkat ők is.

Pedagógus munkám során szembesültem azzal, hogy a legtöbb család nagy hasznát venné a játéknak. Célomul tűztem ki, hogy szeretném elérhetővé tenni a módszerünket mások számára is. Már a Lélekegész végleges formába öntése közben jöttek az új ötletek, hogy milyen családokat érintő egyéb témakörben lenne még érdemes hasonló jellegű játékokat létrehozni. A Családszellem Manufaktúrát egy „családkarbantartó” kártyajáték-sorozat megalkotása céljából alapítottuk, hogy minél több családnak segítséget tudjunk nyújtani játékainkkal.

Az életben két fontos erő hat ránk, a szüleink és a gyermekeink.

Heike Faller

Fruzsi: Ha jól tudom ez egy családi vállalkozás. Hogyan működik nálatok a munka-család egyensúly?

Ferdinánd: Alapvetően sok időt töltünk együtt, és igyekszünk figyelni egymásra. A játékok készítéséből mindenki kiveszi a részét. Feleségem a grafikai munkákat, jómagam pedig a játékötleteket és szakmai hátteret biztosítom. 3 gyermekünk is mindig lelkesen segít az ötletelésben és a tesztelésben. Sokszor tudunk velük is úgy együtt dolgozni, hogy gyakorlatilag számukra csak játék, közben több szempontból is hasznosan töltjük az időt.

Úgy gondolom, szülőnek lenni nemes, de nagyon nehéz küldetés. Természetesen minden nap adódnak újabb és újabb nevelési feladatok, melyekre igyekszünk játékos megoldást találni, és így pont ezek adnak inspirációt az újabb és újabb játékötletekre.

Fruzsi: Nagy sikernek örvend a Lélekegész kártyajátékotok. Kiknek ajánlanád ezt a játékot?

Ferdinánd: Nagyon örülünk, hiszen ez idáig valóban úgy tűnik, hogy van igény a játékra. A Lélekegészt minden családnak ajánljuk, ahol nevelkedik legalább egy 5-12 éves gyermek. A felső korhatárt igazából csak a játék mesevilága miatt szabtuk meg, emiatt szól elsősorban a kisebbeknek, de több családban az erre nyitott nagyobb gyermekek is játszák. Sőt, ismerünk olyan felnőtt párt, akik néha ketten is előveszik, hiszen az egymásra való odafigyelés, egymással való kommunikáció nem életkorhoz kötött, a játék pedig jó keretet ad ezek megvalósítására.

Fruzsi: Milyen témákat, problémákat lehet feldolgozni a kártyák segítségével?

Ferdinánd: A kártyákat igyekeztünk minél változatosabbra, sokrétűbbre tervezni. Minden lélekrész lapot 1-1 képzeletbeli varázstárgy segít beépíteni a játékosok lelkébe. Vannak alap pozitív és negatív alapérzelmeket feldolgozó kártyák, ahol megjelenik például a Boldogság Kulcsa, a Szomorúságűző Sütemény vagy a Haragűzés Kürtje. Van olyan, ami aktuális hangulatra vagy történetre kérdez rá, mint a Színek Fáklyája vagy a Barátság Iránytűje. Van, ami egy-egy tulajdonságra, aktuális szokásra irányul, vagy épp önbizalom erősítésére szolgál.

Ami fontos, hogy a kérdéseket úgy alkottuk meg, hogy a pozitív jellegűeknél nyitott kérdéseket alkalmazunk, így mindenképp kifejtős választ kell rájuk adni, a negatív érzelmekre irányuló kérdéseknél pedig nem kényszerítjük ki a választ a gyermekből, ha aznap éppen nem szeretne rá felelni.

A játék tartalmaz hangulatoldó jellegű lélekrész kártyákat is, például a bohóckodós vagy ölelkezős feladat, melyek után a zárkózottabb gyermekek is megnyílhatnak, így nagyobb eséllyel adnak választ a fent említett negatív vagy mélyebb érzelmekre irányuló kérdésekre is.

Fruzsi: Mely területeket fejleszti a kártyajáték?

Ferdinánd: A Lélekegész komplexen fejleszti elsősorban a kommunikációs készséget, a figyelmet, érzelmi intelligenciát, de ezek mellett a legtöbb egyéb kognitív képesség fejlődése megvalósulhat egy-egy játék során. A kártyák különleges módon való kirakásával a játék a finommotorikára és a geometriai formaérzék fejlődésére is kiváló hatással van.

Fruzsi: Gondolom nálatok is minden nap előkerülnek a kártyák, hogy néz ki nálatok egy átlagos hétköznap este?

Ferdinánd: Általában a közös vacsora előtt vesszük elő a játékot, ekkor picit összerendeződik a család, egymásra hangolódunk. Legtöbbször a játék jó hangulatú, vidám pillanatokat ad mindenkinek. Néha azonban előfordul, hogy kiderül 1-1 probléma is. Ezeket van, hogy még aznap tovább beszéljük, ha komolyabb a téma, akkor áttesszük egy másik alkalomra, de a legfontosabb, hogy a játék felszabadító hatására szülőként tudomást szerzünk olyan információkról, amik soha vagy már túl későn derülnének ki számunkra, amikor esetleg már nagyobb baj, lelki sérülés kerekedik belőle.

Fruzsi: A kártyák rombusz alakúak. Van valami jelentősége ennek?

Ferdinánd: Először a játékmenet ötlete volt meg, de akkor még nem tudtuk, hogy milyen formájú kártyákkal lehet igazán célravezetően megvalósítani a lélekrészek egésszé alakítását. Sok tesztelés és próbálkozás után a rombusz formában találtuk meg azt, amit kerestünk.

Már a Lélekegész fejlesztése közben rengeteg új lehetőség nyílt meg ezzel a formával, melyet azonnal tudtunk, hogy további játékoknak is érdekes játékmenetet adhatnak majd. Szeretnénk így a rombuszt a védjegyünkké tenni, lehetőség szerint minél több kiadott játékkal a jövőben.

Fruzsi: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Esetleg készülőben van egy következő játék?

Ferdinánd: Igen, a következő kártyapaklink az Otthonodú lesz. A játék a családi összetartozás-érzés ápolását, erősítését és a család életének közös tervezését lesz hivatott szolgálni. Jelenleg tesztfázisban van, várhatóan nyár végén-ősz elején kerül kiadásra. De ezen kívül még rengeteg ötletünk van, bízunk benne, hogy minél többet meg tudunk majd valósítani.

Weboldal: https://csaladszellem.hu/

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása