Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Első Lépések – egy teljesebb élet felé vezető úton

El tudsz képzelni egy olyan helyet, ahol az eltérő fejlődésű gyermekek a hétköznapjaikat tölthetik? Egy olyan teret, ahol biztonságban fejlődhetnek? Olyan szakemberekkel, akikre a szülők bátran rábízhatják legféltettebb kincsüket? Az Első Lépéseket Támogató Alapítvány munkatársai ezt megtették. Elképzelték, és most meg is valósítják. Kerekesné Vincze Judit mesél nekünk az Első Lépések eddigi tevékenységéről és a jövőbeni terveikről.

Történetünk nem olyan régen, 2017-ben kezdődött, Tatabányán. Konduktorként vállalkozásba fogva, létrehoztam az Első Lépések Fejlesztő Központot (http://elsolepesek.com/), ekkor még elsősorban a korai fejlesztésre fókuszálva. Eleinte egyedül dolgoztam, majd folyamatosan bővülni kezdett a szakmai csapat. Különböző szakemberekként kezdtünk együtt dolgozni, célunk közös volt: az eltérő fejlődésű gyermekek fejlődésének elősegítése, számukra a legideálisabb terápiák biztosítása, szakmai kompetencia határaink betartásával. Jelenleg három konduktor (tanító és óvodapedagógus szakiránnyal), két gyógytornász (ebből az egyik kolléga DSGM szakgyógytornász, közismertebb nevén „Dévényes” gyógytornász), valamint két gyógypedagógus (logopédia és autizmus specifikus szakiránnyal) dolgozik együtt. Munkánk Tatabányán (s még azon is túl, Komárom-Esztergom megye több településéről, Komáromból, Tatáról is járnak hozzánk családok, sőt, Szlovákiából is) egyedülállóan szakszolgálat szerűen, komplex szemléletmódban látja el a hozzánk érkező gyerekeket, fiatalokat. Igen, fiatalokat is, mert működésünk során egyre inkább felmerült az igény, hogy ne csak az 5 év alatti, hanem az annál idősebb korosztály számára is nyújtsunk segítséget, kisiskolás kortól egészen a fiatal felnőttekig.

Annak érdekében, hogy hiánypótló tevékenységünk minél több család számára elérhető legyen, létrehoztuk az Első Lépéseket Támogató Alapítványt, melyen keresztül a jövőben pályázatok, támogatások útján tervezzük a szülők anyagi terheit csökkenteni azért, hogy akár hosszú távon kaphassa meg érintett gyermekük a számára szükséges fejlesztéseket.

A védőnők, gyermekorvosok egyre inkább bizalmat szavaznak nekünk, és küldik hozzánk kis pácienseiket.

Ahogy egyre tágabbá vált a hozzánk érkezők köre, illetve elkezdtek cseperedni a hozzánk még kisbabaként érkező gyermekek, folyamatosan szembesültünk azzal a problémával, hogy a súlyosan, halmozottan sérült gyermekek számára nincs megfelelő ellátás a közoktatás keretein belül. A szülők tanácstalanok, fejlesztő nevelésben részt vevő gyermekeik számára keresik a megfelelő lehetőséget arra, hogy gyermeküket biztonságban, jó helyen, a kötelező fejlesztésekkel ellátva tudják. A gyermekek számára, bármilyen fokú a sérülésük, ugyanolyan fontos a közösség, mint bárki más gyermeke számára. A szülő számára pontosan ugyanolyan fontos, hogy jó helyen tudja gyermekét napközben, mint bármelyik más szülő számára. És még egy fontos tényező: a sérült gyermeket nevelő szülő ugyanúgy szeretne élni, mint bárki más. Hiszen pont ugyanolyan emberekről beszélünk, mint akár Te, aki ezt a cikket olvassa, vagy akár jómagam, vagy a sarki zöldséges. Szeretnének visszatérni a munka világába, hogy ezzel ne csak saját, hanem a társadalom működését is segítsék. Nők, férfiak, akik pont ugyanúgy szeretik, féltik gyermekeiket, mint bárki más. És nem vágynak másra, mint a mindenkinek járó normális életre: munka után hazahozhassák a gyermeküket, és este együtt legyen otthon a család.

Néhány elszánt szülővel, valamint a hasonló célokkal bíró VIDd Többre Alapítvánnyal (https://www.viddtobbre.hu/) összefogva, szakmai munkánkkal támogatva szeretnénk a gyermekek ellátási rendszerét kibővíteni, óvodás koruktól. Egy olyan intézmény létrehozását tervezzük, ahol nem kell elengednünk a gyermek kezét tanköteles korára, hanem végigvezethetjük gyermekévein, lehetőséget adva arra, hogy minél önállóbb életvitelre legyen majd képes, ezzel esélyt adva egy teljesebb életre.

Az első lépéseket nem a hosszuk, hanem az irányuk minősíti.

Moldova György

Ahhoz, hogy szakmai programunkat megvalósíthassuk, elengedhetetlen és legfontosabb lépés az, hogy egy megfelelő ingatlan álljon rendelkezésünkre. Jelenlegi helyünket kezdjük kinőni, így azt reméljük, sokan állnak mellénk azzal, hogy támogatják a megye első komplex jellegű, fejlesztő központját.

Végezetül, hunyjátok le a szemeteket, és képzeljetek el egy különleges helyet. Egy puha, otthonos, hívogató, magába ölelő helyet. A színek, a fények, a tárgyak, az érintések, mind azt szolgálják, hogy a hozzánk érkező gyerekek biztonságban érezzék magukat Ahol nem számít, hogy hányfélék, mit tudnak, vagy mit nem tudnak. Ahol megférnek egymás mellett, és vidáman telik a napjuk. Ahol segítséget kapnak, hogy minél inkább képesek legyenek befogadni, megérteni a körülöttük lévő világot. Ahol közösséggé kovácsolódhatnak.

Amennyiben szeretnétek támogatni céljaink megvalósítását, úgy azt megtehetitek az Első Lépéseket Támogató Alapítványon keresztül. Mind anyagi (utalás esetén a közlemény rovatba írd be: „fejlesztő napközi támogatására”), mind tárgyi felajánlásoknak nagyon örülünk, de akár egy jó ötletet, együttműködést, vagy bármilyen egyéb felajánlást örömmel fogadunk!

Az Első Lépéseket Támogató Alapítvány adatai:

Adószám: 19248233-1-11

Számlaszám: OTP BANK Nyrt 11740047-27096220

A szervezet nyilvántartási száma: 1116.

Kerekesné Vincze Judit konduktor, kuratóriumi elnök

Elérhetőség: judit@elsolepesek.com

(A kiemelt képen Csillag Zsuzsi fotója szerepel.)

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása