Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Kezdődik az iskola, avagy így készül az ergonomikus tanulósarok az elsősnek

Elkezdődött az augusztus és vele együtt a kis elsősök is egyre izgatottabbá válnak – a szülőkről nem is beszélve. Az iskolatáska, a tolltartó és a különféle színes-mintás füzetek, szagos radírok, kedvenc mesehősös füzetboxok beszerzése mellett azonban fontos figyelmet fordítani a tanulást támogató, ergonomikus kialakítású és kényelmes otthoni tanulósarok kialakítására is.

Hol legyen a tanulósarok?

A gyerekek egy része a konyhaasztalnál végzi a házi feladatát, melynek előnye, hogy így a kis elsős nem szakad ki a mindennapok folyásából és iskola után a családjával lehet. Hátránya azonban, hogy sem az étkezőszékek kialakítása, sem a konyha- vagy étkezőasztal magassága, sem a megvilágítási lehetőségek nem támogatják a koncentrációt és a könnyű, eredményes munkavégzést. Sőt! Az esti rutin zajai elvonhatják a figyelmet a tanulásról, ezért érdemes a gyermek szobájában – vagy ha van, az otthoni irodahelyiségben – kialakítani a gyerkőc saját tanulós birodalmát.

A tanulósarok kialakítása során vegyük figyelembe

 • a gyermek jobb- vagy balkezességét;
 • a természetes fény irányát;
 • a fűtőtest helyét;
 • a többi bútor elhelyezhetőségét és
 • a tervezett iskolabútorok számát, illetve méretét!

Figyeljünk rá, hogy a gyermek ideális természetes fénynél dolgozhasson, testével ne tartson árnyékot magának és maradjon kényelmes tere a mozgáshoz ülve és a majdani játék során is! Ha már megtalálhatjuk az íróasztal és a szék optimális helyét a szobán belül, nincs más dolgunk, mint az új elrendezés kialakítása és a szoba általános arculatának finomhangolása.

Íróasztal, szék, lámpa

Gyakori, hogy a szülők a tanulósarkot egyfajta meglepetésként készítik elő a kicsinek, ez azonban számos veszélyt rejt magában, hiszen a dizájn, az esztétikum vagy az adott márka ismertsége nem szükségszerűen fontos szempontok. A nagy öröm talán elmarad, ha közösen válogatunk, de a hosszú távú használhatóság miatt mindenképpen célszerű a csemetével együtt, személyes kipróbálás után beszerezni a tanulósarok elemeit.

Az íróasztal kiválasztásánál fordítsuk kiemelt figyelmet a bútordarab méretére, állítható magasságra, a kialakított tárolóhelyek mennyiségére! Emellett az asztallap méretének kiválasztásakor tartsuk szem előtt, hogy a felületen lesznek állandó elemek – pl. ceruzatartó, faragó, olvasólámpa stb. -, amiknek mindig kell majd hely. Az állítható magasság mellett dönthető asztallapot és tetszőleges számú elemmel bővíthető irodarendszert is választhatunk, mely igény szerint növekszik és bővül ahogy a gyerek igényei évről évre változnak.

A szék kiválasztása során a dizájn mellett fordítsunk figyelmet az ergonomikus kialakításra, a kényelmes méretű ülőfelületre, a háttámla és a magasság állíthatóságára, valamint a felület könnyű tisztíthatóságára. A rendkívül népszerű görgős irodai székek kicsinyített változatait felejtsük el, ezek ugyanis nem adják meg a gyerekek számára szükséges stabilitást. Gondoljunk csak bele, milyen nehéz lehet egy nemrégiben még aprócska ovisnak hirtelenjében a szék megállítására, a megfelelő testtartás fixálására, a kognitív feladatok finomhangolására és a kéz-szem koordinációra, valamint a finommotoros mozgásokra egyszerre figyelni!

Az íróasztali lámpa kiválasztása során is törekedjünk a praktikumra és az ergonómiára! Az édes darabokat inkább hagyjuk meg éjszakai fénynek vagy olvasólámpának, az íróasztalra pedig válasszunk változtatható magasságú, állítható szögben, nagy felületen világító, lehetőség szerint közepesen meleg fényű darabot. Előnyös, ha a végső befutó könnyen tisztítható, törésbiztos és kezelése a gyermek számára is egyszerű.

A tanulósarok dekorációja

A tanulás tanulása legalább olyan fontos feladat, mint a tananyagok elsajátítása. Sokat segíthetünk gyermekünknek, ha a tanulósarok dekorációjával is a tanulásfókuszú jelenlétet támogatjuk. Válasszunk egy helyes ABC-s faliképet, néhány praktikus, a szortírozást elősegítő gyerekszobai polcot és kisebb-nagyobb tárolót! Így egyszerre tarthatjuk meg a gyermekszoba stílusát és az irodai-tanulószobai jelleget.

Fontos ugyanakkor megőrizni a tanulásra kijelölt terület letisztultságát, hiszen a túl sok szín és inger, a túl sokféle minta és textúra akár gátolhatja is a tartós figyelem fenntartását.

Gyerekszoba vagy iroda?

Iskolakezdés ide vagy oda, azért a gyerekek továbbra is gyerekek maradnak! A tanulósarok kivételével a gyerekszoba továbbra is maradhat a kicsik birodalma, melyben jól megfér egymás mellett a szerepjátékot támogató, mindenkori kuckózást elősegítő indiánsátor, az olvasni tanuló apróságokat bátorító könyvtartó szekrény, az utánzásos játékokhoz elengedhetetlen óriás babaház és a taktilis ingerekkel kényeztető, szemet gyönyörködtető, ölelnivaló textilbaba is. 

Jó tanács szülőknek iskolakezdéshez

Ne feledjük, szülőként nemcsak az a feladatunk, hogy minden megvásároljunk gyermekünknek, amire szüksége van, hanem az is, hogy támogassuk és szeressük őt a fontos lépések során. Vegyük komolyan az iskolakezdést, de ne helyezzünk túl nagy nyomást a kicsire, hiszen az iskolai élmények és barátságok, a sok-sok izgalmas változás önmagukban is elég ijesztőek. Nincs más dolgunk, mint jól szeretni és mellette állni, a többi megtörténik magától!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása