Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Meséljetek minden nap!

Kutatások igazolják, hogy azok a gyerekek, akik rendszeresen hallgatnak mesét, az iskolásba lépés idejére egy-másfél évvel előzhetik meg anyanyelvi fejlődésben azokat a kortársaikat, akik nem – vagy nem rendszeresen – hallgatnak mesét. De nem csak ez az előnye a rendszeres mesehallgatásnak. Összegyűjtöttük nektek, mi még.

A mesehallgatás során a gyerekek új kifejezéseket és szavakat ismernek meg, ezáltal bővül a szókincsük. Ennek köszönhetően a mesét hallgató gyerekek sokkal választékosabban tudják kifejezni magukat, mint mesét nem hallgató társaik. Szintén kutatások igazolják, hogy a mese nem csak a beszédkészségre van jó hatással, hanem fejlettebb gondolkodást is eredményez. Ráadásul a mesét hallgató gyerekek később maguk is olvasókká válnak.

De a mesének nem csak az anyanyelvi fejlesztésben van óriási szerepe: az érzelmekre gyakorolt pozitív hatása is óriási! A mese, azon belül is főleg a népmese félelemoldó hatású, hiszen ezeknek a meséknek mindig van a megoldásra mintája. A meséken keresztül olyan élményeket élhetnek át, olyan mintákkal találkozhatnak a gyerekek, amelyek életük nagy fordulópontjaiban is választ nyújthatnak majd. Ráadásul a jó népmesében mindig élesen elkülönül a jó és a rossz, a mese végén mindig a jó győzedelmeskedik, a rossz pedig megbűnhődik – ez egy életre szóló erkölcsi útmutatás is lehet.

Az esti mese pedig különösen fontos egy gyermek életében: lezárja a napot, elhozza az elcsendesedést, és a szülő-gyerek közti érzelmi kötődést is megerősíti. Meséljetek, sokat!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása