Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Mit csinál a védőnő?

A Nő aki VédőNő? Leírás egy anya tollából, aki két fiút nevel, de szakmáját tekintve védőnő.

Ez a munka igen sokrétű és összetett. A védőnői munka legismertebb része a területi védőnő munkája, családokat látogatunk, terhes és csecsemő tanácsadásokat szervezünk. Ezt a részét ismerik sokan, de ott van mellette a családvédelmi munka és az iskola egészségügy is. Ezen feladatokat is védőnők látják el, amivel a szülők már nem találkoznak. Amikor gyermekük közoktatási intézménybe kerül, ott megszakad a mindennapi kapcsolat a szülők és a védőnő között.

A főiskolát végzett védőnő az várandósság első pillanatától jelen van a családok életében, először csak az édesanyával és az édesapával találkozik. Jelenleg együtt dolgozik a felnőtt háziorvossal, szülész nőgyógyász orvossal, szülésznővel, és amikor a gyermek megszületett, akkor már a gyermekorvossal együtt segítik a szülőket.

Az anyai szeretet minden (…). Az hozza világra a gyermeket.
Az formálja az egész lényét. Amikor egy anya úgy látja, hogy a gyermeke veszélyben forog, szó szerint bármire képes.
Anyák autókat emeltek le a gyermekükről, és egész dinasztiákat pusztítottak el.
Az emberiség számára ismert legerősebb energia az anyai szeretet.

Jamie McGuire

Kezdjük akkor az elején: a fő feladata a várandós gondozással kezdődik és a magzat fejlődésének a követése is az ő feladata abban a kilenc hónapban, amíg az édesanya áldott állapotban van. A várandóság gondozás keretein belül felkészíti az édesanyát a terhesség szakaszaira, életviteli tanácsokat add az édesanyának, valamint válaszol az ilyenkor felmerülő kérdésekre. Segítséget nyújt a kismamának azokban a kérdésekben eligazodni, ami sokszor bonyolult egy első szülő nőnek. Megnyugtat, támogat, bátorít.

A terhesség három trimeszterében, is vannak olyan feladatok, amit a védőnő végez közösen azon szakemberekkel, akiket az előbb már említettem. Nagyon fontos tudni, hogy a kismama terhes kiskönyvét a védőnő állítja ki a 12. hétre. Ezen könyv előkészületét megelőzi a szülész nőgyógyászati vizsgálat, az ott kapott eredménnyel kell felkeresni a védőnőt a kiskönyvért. A három trimeszter alatt a kismama legálabb háromszor, azaz trimeszterenként egyszer biztosan felkeresi a védőnőt, a vizitek száma emelkedik, ahogyan a terhesség vége felé halad. Ezen látogatások alkalmával, minden felmerülő kérdésre sor kerül, ami a kismamát érdekli, és esetleg aggodalommal töltheti el. De ma már nem csak a kismamák, hanem a kispapák is kérdeznek és sokszor nagyon jó, ötletes és gyakorlatias kérdéssel állnak elő. A kilenc hónap kimondva olyan soknak tűnik, de aki volt már állapotos, az tudja, hogy olyan hamar eltelnek ezek a hónapok, hogy néha egy hónap egy pillanatnak tűnik. A kilenc hónap, amíg a pocak gömbölyödik, és napról napra nő, ezalatt testünk felkészül a gyermek fogadására. Ebben is fontos szerepe van a védőnőnek. De a testünk mellett, a lelkünket és a családunkat is fel kell készíteni a kis jövevény érkezésére. A nő teste és lelke együtt készül a 9 hónap alatt a változásra, az újra, a CSODÁRA. Annak, aki már szült az tudja, hogy ez egy olyan érzés, amit nem lehet leírni, szavakba önteni, ezt át kell élni. Mindenkinek más a terhessége, és másképp éli meg, és ebben nem csak ő maga, hanem az őt körülvevő támogató család, környezete és a szakma is részt vesz.

Amikor a gyermek megszületik és elhagyja a 9 hónapon át biztonságot adó, védő és óvó „házát” azaz az anyaméhet, akkor erről az örömről és boldogságról, is értesítést kap a védőnő. Ez az a pillanat, amikor nem csak a gyermek születik meg, hanem vele együtt születik meg Anya és Apa is. A csinos fiatal lányból és a bohém fiúból felelős szülők lesznek, a gyermekkel pedig együtt egy új CSALÁD is születik.

Ezt az új családot keresi fel a védőnő a kórházból való hazaérkezés után 48 órán belül és ellátja őket a legfontosabb tanácsokkal. Itt mindig egy információ áradat zúdul a szülőkre, akik próbálnak helyt állni, de lássuk be, itt annyi minden, alakul, változik, hogy nem is csoda, hogy néhány információ kimarad, lemard vagy elkeveredik. A védőnő azonban teszi a dolgát, és az első hat hétben hetente megy, és segíti az új család első lépeseit. Lehet, hogy nem mindig jön jókor, mert nem épp a legtisztább a szoba, nagy a rumli az előszobában, kócos a haj, nincs semmi smink, és még sorolhatnám, de ő nem erre kíváncsi, hanem arra, hogy az anya hogy van, tud –e szoptatni, alszik –e  eleget? Sikerült- e már kialakítani valami napirendet? Sikerült –e már mindeknek adaptálódni az új helyzethez? Vannak –e kérdések? – És igen, mindig vannak. De ez így van jól, hogy vannak kérdések.

A védőnő az első hat hét után minden hónapban meglátogatja a családot és tanácsot ad. Segít a táplálásban, az öltözésben, a levegőztetésben. A gyermeket levegőztetjük, nem sétáltatjuk. Fontosak a súlygyarapodás körüli kérdések. Elég az anyatej? Biztos, hogy nem lesz baja, ha tápszert eszik? Jó az anyatejem? Jó ez a tápszer? Biztos, hogy jó anya vagyok, mert nem tudok szoptatni? Meddig kell szoptatni? Jól csinálom? Ilyen és hasonló kérdések is felszínre kerülnek egy – egy látogatás alkalmával. A táplálás az örök „probléma kör”. Mert ott mindig van miért aggódni. Vagy túl sokat eszik, és emiatt bukik vagy túl keveset, és nem gyarapodik úgy a súlya, ahogyan kell. Vagy csak simán túl sokat aggódunk vagy éppen nem is akarunk vele foglalkozni, mert apa vagy anya is ilyen „fajta” volt. De olyan nincs, hogy mindig minden jó legyen. (Az anya énem, kikészítette a védőnő énemet, amikor a fiaimmal otthon voltam, szörnyem lefáradtam magamtól. ) A kedves kolléganő is jött rendszeresen és jó volt, hogy az aggódást meg lehetett valakivel beszélni, aki egy kicsit reálisabban látta a dolgokat és napi szinten ezt hallotta és tapasztalta. Engem ez egy kicsit megnyugtatott.

Ha szükséges, akkor gyakrabban, látogatjuk a családokat. A baba hat hetes korától majd az ezt követő gyermek egy éves korig havonta látogatjuk a családokat. Hozzánk is lehet fordulni, ha gond van a szoptatással, etetéssel, a gyermek viselkedésével, alvásával, vagy súlyfejlődésével, és a mozgásfejlődésével. Már nagyon sok védőnő kolléganő képzi magát más szakmacsoportok felé és sokrétű a tudásunk és több csatornán tudunk segítséget nyújtani a szülőknek. A területi védőnő a gyermek 6 éves korig kíséri figyelemmel a fejlődését és segíti a családok mindennapjait. Amikor a gyermek közösségbe kerül, akkor már csak az éves státusz vizsgálatokon találkozik a védőnő és a család. Ezek a vizsgálatok a gyermek születésnapjával esnek egybe. Az utolsó találkozás az, amikor az iskola előtt ki kell tölteni az iskolaérettséghez szükséges adatlapot, mi területi védőnők akkor találkozunk utoljára a gyermekkel, mert ezt követően az iskola védőnő végzi a szükséges státusz vizsgálatokat. De persze azért itt is van kivétel, ha mondjuk kis településről van szó és a területi valamint az iskola egészségügyet egy kolléganő látja el. Ha jó a kapcsolat az édesanya és a védőnő között, akkor sokszor előfordul, hogy a kapcsolat fennmarad és a kis paciensről még évekig tudunk „mindent.”

Vannak a kötelező tanácsadások is, amit a védőnő és a gyermekorvos is végez. Egymással vagy épp egymástól függetlenül, ez mindig hely specifikus. Itt is nagyon sok segítséget kap az édesanya az épp aktuális irányelvekről. Ezekkel lehet egyet érteni vagy tiltakozni, de érdemes mindig meghallgatni, mert úgy lehet a gyermek érdekében jól dönteni. Fontosak az információk, de a forrásuk szerintem még fontosabb.

Kötelező státusz vizsgálatok:

 • 1 hónapos, 2 hónapos, 3 hónapos, 4 hónapos,6 hónapos, 9 hónapos
 • 1 éves
 • 15 hónapos
 • 18 hónapos
 • 2. éves, ha gond van, akkor 2,5 évesen is van.
 • 3 éves kortól 6 éves korig évente egyszer.

A kötelező státusz vizsgálatokon kapják a kis paciensek a kötelező védőoltásokat. Ezek a 2, 4, 6, 12, 13, 15, 16, 18 hónapos vizsgálatokon van. De most már hála az égnek nagyon sok szabadon válaszható védőoltás is van, amit, ha a szülők szeretnék és megtudják fizetni, akkor be lehet adni a gyermeknek és így nagyon sok betegség ellen védettséget szerez. Nagyon hasznos és igen jó lehetőség, mert sajnos a betegségek egyre szélesebb körben terjednek.

A virág a napfényben növekszik, a gyerek pedig az anyja mosolyában.

On Sai

Sokszor hezitálunk, hogy oltassuk – e a gyerekünket vagy nem. Én védőoltás párti vagyok. Ha meglehet akadályozni egy betegséget egy oltással, akkor tegyük. Emlékszem, amikor tanultam a főiskolán és azt mondta az oktató példaként, – hogy amikor feltalálták a gyermekbénulás elleni védőoltást, volt olyan család, aki az összes vagyonát eladta, hogy az 5. élve született gyermekét meg tudja menteni. Addig ugyanannyi gyermekük meghalt. Igaz nincstelenek lettek, de a legdrágább kincs ott volt a karjukban az élve született gyermekük, aki az oltásnak hála életben is maradt. Európában híresen jó a magyar oltási rendszeri, mert a legkomplexebb, és itt van a legtöbb lehetőség, hogy a gyermekek megkapják a szükséges védőoltásokat, akár ingyen vagy kedvezményes áron.

De nem csak a védőoltás rendszerünk példaértékű Európában, hanem hungaricumnak számít a védőnői rendszer is. Erre legyünk nagyon büszkék, védjük és óvjuk is a rendszert, mert gyermekek és édesanyák millióinak segít a védőnői hálózat. Még akkor is, ha természetesnek vesszük a védőnő jelenlétet, tanácsait. Külföldön élők ilyen midig elérhető segítséget sajnos nem kapnak és még csak nem is hallottak ilyenről.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása