Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Női egészség – interjú Viniczai Dóra RTM trainerrel

Egy interjú egy anyukától anyukákról anyukáknak. Arról, hogy mi minden történik egy édesanyával gyermeke születése után, arról nagyon sok szakirodalmat, cikket olvashatunk.
Viszont van egy téma, ami kicsit tabu. Kicsit testi, kicsit lelki, talán azt is gondolhatjuk, hogy csak a külsőségekről szól. Ez pedig a terhes has. Szülés után.
Amikor mi, már szült édesanyák délutánra ismét úgy nézünk ki, mintha hat hónapja valakit a szívünk alatt hordanánk… A has formája tökéletesen felveszi ezt a formát. Szépen gömbölyödik… Ezzel a helyzettel én is szemben találtam magam. A harmadik gyermekem megszületése után én is megkerestem Viniczai Dórát, RTM specialistát.

Eszter: Dóri, kérlek mond el nekünk, hogy mi az a RTM, mit tudhatunk róla?

Dóri: Az RTM, vagyis a rectus training módszer, egy magyar fejlesztésű rendszer, ami kifejezetten szétnyílt hasizom kezelésére, a szülés utáni regenerációra fókuszál. Itt a mélyizmok aktiválására, megerősítésére is gondolunk, ami lehet akár a hasizom vagy a gátizom, medencefenék környéki izmok, de ugyanúgy foglalkozunk a hát izmaival, a rekeszizommal, illetve az egész testtartással is. Ezt a komplex rendszert Tőkés Renáta fitneszedző és Dr. Kerekes Tímea szülész nőgyógyász orvos együtt dolgozták ki. Jelenleg országos szinten több, mint 50 képzett oktatónk van. Mikor én hét évvel ezelőtt az ikreket szültem, ez a téma még  nem volt közismert jelenség. Mostanra már sokkal elfogadottabb, többet beszélünk róla, de még mindig csak arról, hogy a hasizom szétnyílt-e, vagyis eltávolodtak e egymástól az egyenes hasizmok. Ezen kívül azonban van még más fontos része is: milyen állapotban vannak a haránthasizmok, mennyire tartanak, mennyire tartják az izmok az egész rendszert? Ami még ma is tabu téma sajnos az a gátizmok állapota, az esetleges aranyér, a méhsüllyedés vagy akár az inkontinencia. Sajnos én is tapasztalom, hogy az anyukák, akik hozzám eljönnek, sokszor ők is próbálják titokban tartani, ha ezekkel a problémákkal küzdenek. Pedig fontos, hogy releváns részletet tudjak, hiszen úgy tudunk megfelelően testre szabni a tornát.
Nekem az a célom, hogy ne csak a szétnyílt hasizmokról legyen szó szülés utáni regeneráció esetén, hanem a teljes komplett rendszer, a női test regenerációja megtörténjen.

Eszter: Hogyan kerültél kapcsolatba a módszerrel?

Dóri: Nekem a gyerekek születése után viszonylag hamar lement a hasam. Ám egyszer csak azt vettem észre, hogy ismét nagy, majd egyre nagyobb lett, annak ellenére, hogy nem híztam. Majd észrevettem egy hatalmas árkot a két egyenes hasizmom között. Ekkor kezdtem el utánanézni ennek a területnek.

Eszter: Kiknek ajánlod ezt a fajta regeneráló tornát? Mikor van értelme elkezdeni? Nem titok, hogy én is elkezdtem veled a tornát, de sajnos nem tudtam beilleszteni a mindennapjaimba. Van még értelme elkezdnem, így 10 hónappal szülés után?

Dóri: Igen. Ez az a torna, aminek meg kell találni a helyét és az idejét. Ez egyben egy belső munka is. Lelki regenerálódás is. Nehéz az anyukáknak sokszor rendszeres mozgást is beilleszteniük a mindennapjaikba, amikor ők maguk vannak a fókuszban. A szülés utáni regenerálódás van, hogy hónapokkal, de van, hogy évekkel később kezdődik. Sosem késő. A mai életmódunkban nagyon nem, vagy nagyon másképp használjuk a mélyizmainkat, mint ahogyan az ki lett találva. Ha valaki nagyon tudatos, akkor már az első várandósság előtt is el tudja kezdeni ezt a programot. Van kifejezetten kismama programunk, amikor a várandósság alatt , a várandósság tényezőinek megfelelően segítjük az édesanyákat, így a szülés után sokkal gyorsabb lehet a felépülés az aktívabb izom – idegrendszer kapcsolat miatt. Sokan vannak úgy vele, hogy szülés után nem kezdenek el dolgozni a testükkel, mert úgy is szeretnének még kisbabát, pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen állapotban megyünk bele egy várandósságba.
Ha úgy érzed, heti 2-3 alkalommal tudsz már rá időt szakítani, akkor van értelme neked is ismét csatlakozni a tornához. Az online programunkkal sokkal könnyebb most az időzítés, mert a saját napirendetekhez tudod igazítani, akkor tudsz tornázni, amikor nektek jó. Az egyéni konzultációval, a testreszabott gyakorlatokkal és az interaktív órákkal pedig biztonságban vagy.

Eszter: Hogy én is szuperanyuka legyek…. 😊 Ezen a néven vagy megtalálható a Facebook-on. Honnan jött ez a név?

Dóri: Nekem hármasikereim vannak. A babákat mindig a levegőn altattuk napközben. Nekem mindig az altatás volt a mumusom. A levegőn könnyebb volt. Kitettem őket és már aludtak is. Ám eljött az a pillanat, amikor bent kellett őket lefektetnem egyedül. És sikerült. Egyszerre aludt a három gyerek! Akkor úgy jöttem ki a szobájukból, hogy igen, sikerült! Szuper anyuka vagyok, szuperül megcsináltam. Ha ez ment, akkor minden menni fog! Innen jött ez a név. Minden édesanyának megvan az, amitől szuper anyukának érezheti magát. Mi pedig tudást, önbizalmat adunk hozzá.

Eszter: Mit csinál még a Szuperanyuka?

Az emberi test egészen elképesztő erőfeszítésekre képes – de csak akkor, ha az elme is mögötte áll.

Jason Lewis

Dóri: Mikor megszülettek a babák igyekeztünk mindenre odafigyelni. Jártunk fejlődésneurológián is. A babák mindhárman teljesen mások, ez már akkor megmutatkozott. Habár mindegyikük teljesen normál módon fejlődött, egyikük kicsit feszes, a másikunk kicsit laza, a harmadik pedig féloldalas volt. Megismerkedtem egy nagyon jó konduktorral,  Monspartné Szécsi Anikóval. Vele együtt kezdtük el a SzuperMozgó Projektet, ami egy, a babák számára játékos, mozgásos, fejlesztő foglalkozás. A SzuperMozgó csoportunkban igyekszünk segíteni a szülőket abban, hogy észrevegyék, ha valami nem stimmel. Kérdezzenek, adott esetben kérjenek segítséget szakembertől.
A SzuperAnyukának az a célja, hogy megpróbáljuk olyan tudással ellátni az édesanyának, hogy ők tényleg azt érezhessék, hogy tudnak magabiztosságot szerezni. Megvan az a tudásuk, hogy a saját gyermekük legeslegjobb anyukájuk legyenek.

Eszter: Nagyon szépen köszönöm. Végezetül kérlek az ikrekről mondj nekünk pár dolgot! Ha jól számolom, ők most iskolába készülnek.

Dóri: Igen. A gyerekek most járják másodszorra a nagycsoportot. Három évig egy nagyon szuper állami óvodába jártak. Ők nem nagyon, de koraszülöttek voltak. Én magam úgy láttam, hogy még szükségük van időre, amit a konduktor kolléganőm is megerősített, így kérvényeztünk, hogy maradhassanak még egy évet az óvodában. Itt viszont úgy gondoltuk, hogy átvisszük őket egy magánóvodába, ahol hozzátok, Áthidaló oktatókhoz hasonlóan egy komoly iskola előkészítő programmal dolgoznak. Magam is úgy látom, hogy hatalmas árok van az óvodai lét és az iskolás lét között.
Én mindig a prevenció híve vagyok. Azt gondolom, az iskolára való megfelelő felkészítés szükséges és mindenképpen a gyerekek előnyére válik.


Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása