Kapcsolat

Ritmus-Gondolkodás-Mozgás: A Ronnie Gardiner Módszer (RGM)

„A dobolás jót tesz a testnek és a léleknek” – vallja Ronnie Gardiner jazzdobos, a Ronnie Gardiner Módszer (RGM) alapítója. Azok számára, akiknek nincs hangszere, kiváló gyakorlási lehetőség a testdobolás. Az RGM alapgondolata, hogy a saját végtagjaink mozgásával keltett hangok (testdobolás) a doboláshoz hasonló élvezetes és motiváló aktív zenei élményt adnak, miközben az érzékszervekben (látás, hallás, tapintás stb.) keletkező ingerek észlelése, feldolgozása, a mozdulatok tervezése, összerendezése és kivitelezése, szinkronizálása az idegrendszer kiegyensúlyozott működését támogatja, fejleszti a figyelmet és memóriát.

A módszer előnye, hogy az RGM-re épülő testdobolás eredményes gyakorlásához előzetes zenetanulásra vagy hangszer beszerzésére nincs szükség, ezért könnyen adaptálható és jól használható rekreációs, közösségi, pedagógiai, fejlesztő és terápiás céllal is.

A Ronnie Gardiner Módszer egy neurológiai megalapozottságú, multiszenzoros fejlesztő módszer, mely a ritmusra, mozgásra épülve fejleszti a kognitív képességeket, auditív és vizuális figyelmet, testtudatot, a térbeli tájékozódást, lateralizációt, koncentrációt, munkamemóriát, beszédészlelést, feladattartást, pszichomotoros koordinációt és a homloklebeny vezérelte végrehajtó funkciókat.

Ha megvizsgáljuk az univerzumot, rájövünk, hogy mindennek van ritmusa: a Föld és más bolygók forgásának, az évszakoknak, a napoknak, a fáknak, a növényeknek és az állatoknak. Az emberi test is ritmusok szerint él.

Mariette Boon

A munkám során nagyon szívesen használom az RGM-et a terápia/fejlesztés „színfoltjaként”. A gyerekek anélkül fejlődnek, hogy küzdenének, a zene motiváló hatása, a jó hangulat, a csoportszellem sokat segít a szorongásuk oldásában is. Első osztályosoknál a lateralizáció begyakorlásán, a figyelem fenntartásán, a feladattartáson és testtudat megerősítésén van a fókusz. Nagyobbaknál inkább a ritmustartáson, munkamemórián és a homloklebeny funkciókon. Alkalmainkra igyekszem a gyerekek által kedvelt hanganyagot választani. A tanult elemekből ők is állíthatnak össze önálló koreográfiát, amit szívesen szoktak megosztani társaikkal. Véleményem szerint a módszer tanórákba is illeszthető, ha kicsit át szeretnénk mozgatni, a gyerekeket, vagy fel szeretnénk dobni a hangulatukat feszültségoldásnak kiváló. Mindenképpen jó lehet napközis tanórák megkezdéseként, hogy az ebédet követő éberségi szintjük emelkedjen, és tudjanak újra a feladatokra koncentrálni.

Előfordul, hogy a figyelemzavaros, impulzívabb gyerekek maguk találnak ki stratégiákat, amelyek megkönnyítik számukra a feladatok végrehajtását (pl. eleinte kizárják a vizuális kontrolt a ritmustartás eredményessége érdekében). Keresett meg olyan szülő is, akinek a gyermeke egyetemi felvételi előtt áll, és előzőleg tapasztalták már, hogy az RGM milyen hatékonyan összerendezi a serdülő gondolkodását, ezért folytatnák az együttdolgozást.

Mozgásterapeuták, homloklebeny trénerek, gyógypedagógusok, gyógytornászok, ergoterapeuták mellett logopédusok, pszichológusok, pedagógusok, zenetanárok, zeneterapeuták alkalmazzák a módszert a mindennapi munkájuk során. Mivel a Ronnie Gardiner Módszer (RGM) gyakorlása testdobolásra, ritmusjátékokra épül, ezért a fejlesztést nem igénylő gyerekek, felnőttek számára is hasznos és élvezetes, akár a zenetanulás. A gyakorlás közben az intenzív ingerek segíthetnek a tanulási problémák leküzdésében, a kimerültség és a mindennapi stressz okozta feszültségek oldásában, a motiváció helyreállításában is.

Az RGM módszer magyarországi képviselője Kovács Petra kiképző, mester terapeuta. Legközelebb 2021. januárjában indul RGM kiképző csoport, melyre az alábbi elérhetőségen tudtok jelentkezni: ronnie.gardiner.method.hungary@gmail.com

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása