Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Szinergetikus Reflexterápia (SzRT) – közismertebb nevén Pfaffenrot-féle manuális terápia

Dr. Waldemar Pfaffenrot pályafutását Oroszországban kezdte ortopéd orvosként. Az 1990-es években Németországba költözött, ahol gyermekrehabilitációs, ortopéd orvosként lett elismert.

Módszerét az 1980-90-es években fejlesztette ki. A módszer alapja a manuális orvoslás, a különböző fogások és nyomáspontoknak az együttes hatásán alapul. Az SzRT különböző reflexindukált gyógymódok és manuális technikák integrációjára alapoz a kezelésen belül. A blokkokban (7-10 alkalom) kapott terápia a komplex rehabilitáció, gyógytorna és egyéb terápiák kiegészítő és segítő részét képezi. A módszer azonban hatásos, ha heti 2-3 alkalommal rendszeresen alkalmazzuk. Dr. Pfaffenrot a következő céllal fejlesztette ki: prevenció, a mozgatórendszer másodlagos patológiás elváltozásainak (kontraktúrák) csökkentése, megszüntetése. A módszer komplex hatást biztosít a test szervrendszereire, pozitívan hat a gyermek/felnőtt mentális fejlődésére is.

Fontos kiemelni, hogy ez a manuális terápia nem okoz fájdalmat.

Az SzRT több, mint 100 fogást tartalmaz, melyek alapvetően cerebrális zavarokra specializálódottak. A terápia során alkalmazzuk a módosított miofasciális technikát, akupresszúrát, reflexzóna kezelést, mobilizálást, valamint nyújtást/tonizálást.

Kiknek ajánlott kiegészítő terápiaként?

– kortól független, újszülött kortól kezdve

– cerebrális, spinális és perifériás neuro-ortopédia mozgászavarok

– megkésett mozgásfejlődés

– genetikai szindrómák: DOWN, Kiss, West, Rett

– a motoros apparátus veleszületett zavarai

– a mozgatóapparátus elváltozásai (karpális alagút szindróma, teniszkönyök, skoliosis, befagyott váll, tartászavarok)

– traumás agysérülés

– skoliosis, torticollis

– csigolya rendellenességek következményei

– epilepszia

– szenzoros integrációs zavarok

– ADHD – enyhe agyi diszfunkciók

– beszédzavarok

– artritis, reuma, neurodermitis következményei

– izomtónus zavar (feszes, hipotón, kevert izomtónus)– Stroke, Parkinson, Sclerosis Multiplex

Ellenjavallat: magas lázzal járó betegségek, akut agyvérzés, posztoperatív állapot, kimerült szervezet.

Az SzRT hatásai a teljesség igénye nélkül: a központi idegrendszer érzékenyebbé válik az afferens impulzusok feldolgozására, teljes testen az izomtónus csökkenése /növekedése, javul az érzékelés, viselkedés, jobb, minőségibb rekaciók a mozgásterápiákra, finommozgás, grafomotoros képességek, egyensúly, beszédmozgás.

Maga a Pfaffenrot-féle manuálterápiára nem önálló terápiaként kell gondolnunk, hanem hatékony kiegészítő terápiája lehet a konduktív pedagógiának, gyógytornának, gyógypedagógiának, valamint a különböző mozgásterápiáknak.

A mindennapi fejlesztő munkámban hatékonyan be tudom építeni az SzRT-t. Széles tünet és diagnózis spektrumon helyezkednek el azok a gyerekek, akiknek a szülei megkeresnek, hogy gyermekeik fejlődésbéli elmaradásában legyek segítségükre. Nem csak a központi idegrendszeri sérült gyermekek fejlesztésében hatékony ez a manuálterápia, de szindrómás gyermekeknél, megkésett beszédfejlődésnél, hiperaktivitás tüneteit mutató gyermekeknél is hatékonyan lehet alkalmazni. Előnye, hogy fájdalommentes, a terápia közben a gyermekek vagy relaxálnak, vagy igencsak megnyílnak és elmesélik örömüket, bánatukat. A kezelések hatása gyerekenként változó. Természetesen egy CP-s (központi idegrendszeri sérülés) gyermeknek sűrűbben van szüksége a kezelésre (heti rendszerességgel, vagy blokkterápiában, évente 3-5 alkalommal 7-10 nap kezelés), míg egy megkésett beszédfejlődésű gyermeknek sokszor elég egy 5-7 napos blokkterápia. Természetesen náluk is lehet heti rendszerességgel beiktatni egy-egy kezelést, ezt mindig az adott terapeuta, terapeuta team dönti el. A kezelés időtartama függ a gyermek állapotától. Egy kezelés általában 20-60 perc.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása