Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Terápiás kutya az iskola előkészítő foglalkozásokon

Melyik gyermek ne szeretné az állatokat? Szinte minden kisgyermek álma, hogy saját házi állata legyen, akár cica, kutya vagy teknős. És milyen jó lehet, ha egy háziállat megjelenhet egy foglalkozáson és együtt lehet vele játszani, tanulni. A gyermekek szeretik az állatokat, mert aranyosak, puhák és szót fogadnak nekik, vagy sikerélményhez jutnak. Minden gyermekre nagy hatással van, ha egy állattal együtt tevékenykedhet. Csökken a szorongásuk, az indulatos, magatartásproblémával vagy éppen figyelemproblémával küzdő gyerekeknek is nagy segítséget adhat egy állat, mert nekik nincsenek elvárásaik, szeretnek akkor is, ha hibázunk és akkor is, ha nem.

Hogyan jelenik meg a kutya a foglalkozáson?

Egy házi kedvenc természetesen csak úgy nem jelenhet meg a foglalkozásokon. Vannak kiképzett állatok, akik jogosultak erre. Többek körében régebb óta ismeretes a lovakkal való terápia, aminek szintén nagyon nagy hatása van a gyermekek fejlesztésében.

Napjainkban kezd megjelenni a kutyaterápia is, amikor egy csoportba, osztályba bemegy a terápiás kutya, a felvezetőjével és a gyerekeknek lehetőségük van együtt dolgozni vele.

Miért is jó, ha jelen van egy terápiás kutya a foglalkozáson, tanórán?

Több kisgyermek szorongóvá válhat egy-egy olyan feladat kapcsán, amely tudja, hogy számára nehezebben megy. Az állat motiválóan hat a gyermekre, így a különböző feladatok legyen az könnyebb vagy nehezebb szórakoztatóvá válnak. A kutyával való kapcsolat elősegíti a társas kapcsolatok kialakulását. A kutyával rendszeresen kapcsolatot tartó gyermekek konfliktuskezelési képessége jobb, mint társaiké, s empatikus készségük is javul.

A kutya segíti a gyermek figyelemkoncentrációját, így a kutyával való együttműködés során a jobban motivált gyermekek nagyobb előrehaladást érnek el a képességfejlődés terén. A kutyával együtt töltött idő fokozza azon gyermekek kommunikációját és beszédfejlődését, akinek valamilyen okból kifolyólag ezen a területen nehézséget mutatnak. Képesek lesznek a könnyebb kontaktus teremtésre, a kommunikációra is.

Milyen feladatokat csinál a kutya?

Az Áthidaló Iskola Előkészítő Program foglalkozásainak anyaga tematikusan van összeállítva és ehhez alkalmazkodva szoktam a terápiás kutyát belehelyezni a feladatokba.

Tapasztalataim szerint még inkább motiválja a gyerekeket, ha együtt dolgoznak Mangóval, a terápiás kutyával, mert meg akarják neki mutatni, hogy már mennyi mindent tudnak.

Nézzünk néhány feladattípust:

 • A vizuális emlékezet fejlesztése során, képek neveit kell felidézniük a gyerekeknek, mire is emlékeznek. Ilyenkor Mangó is ott ül velük szemben és van, aki neki sorolja a felidézett képek neveit.
 • A Nyomozós feladatban kutyával kell megkeresniük az adott képet vagy számot, amelyről éppen tanulunk. Ilyenkor a gyerekek pórázon vezetik a kutyát, és adják át egymásnak a kutyust. Ez elősegíti, hogy a gyerekek egymással is együttműködővé váljanak, figyeljenek egymásra.
 • A kutya segít a jobb-bal differenciálásban. A gyerekek megnevezik melyik kezüket vagy lábukat tartják oda a kutyusnak, miközben pacsit kérnek tőle.

Számos játékba, feladatba bele lehet építeni a terápiást kutyát, de ez jól átgondolt, megtervezett foglalkozást igényel a foglalkozás vezetőjétől.

A kutya közelsége támogatást nyújt a hiányos képességek, adottságok kibontakozásához a fejlesztésben.

A kutya a jelenlétével és aktív közreműködésével sokoldalú pozitív hatást gyakorol a gyermek egész személyiségére, mint a szociális-, értelmi-, érzelmi képességének fejlődésére.

Fantasztikus élményt nyújt a gyermeknek!

Fontos információ:

Egy kutya nem csak attól válik terápiás kutyává, hogy kedves, szeret játszani, szereti az embereket, nem harap, hanem komoly és bonyolult temperamentum és záróvizsgát kell tenniük egy többtagú vizsgabizottság előtt.

A kutyákkal való munkának az állatjóléti szabályok mellett természetesen az egészségügyi szabályok is keretet szabnak. A terápiás kutyák foglalkoztatására szigorú előírások vonatkoznak – rendszeresen vizsgálják torokváladék- és bélsármintájukat, illetve, ha a hétköznapokban betegség tüneteit mutatják, csak negatív állatorvosi leletek birtokában dolgozhatnak újra és mehetnek közösségbe. A hivatalos engedéllyel rendelkező terápiás kutyafelvezetők és terápiás kutyák, érvényes igazolvánnyal rendelkeznek.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása