Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Vision Therapy a hatékony látásért

Olvasási nehézség, figyelmetlenség, fáradékonyság? Segíthet a Vision Therapy módszer. Dömötör Dórával készült interjúnkból kiderül, hogy mi a módszer lényege, kinek és mikortól javasolt terápia.

Hogyan és mikor találkoztál a Vision Therapy módszerrel?

1997-ben szereztem optometrista diplomát. Egyik évben a főiskolától delegáltak Kölnbe, egy konferenciára. Itt találkoztam a Speciális Olimpiával (értelmi fogyatékos emberek nemzetközi sportmozgalma), ahol optometriai szolgáltatást is biztosítanak a versenyzők számára. Csatlakozva ehhez a Programhoz bekerültem a szakma nemzetközi vérkeringésébe.

Ez egy nagy mérföldkő volt, mert itt találkoztam Dr. Kellye Knueppel-al, aki Wisconsin államban, Milwaukee-ban dolgozik és egy nagyon meghatározó, elismert szakember a funkcionális optometria és Vision Therapy területén. Szakmai kapcsolat és barátság alakult ki közöttünk. Fél évet töltöttem nála és tanultam tőle.

Szájtátva néztem mi zajlik ott; a vizsgálatot, a terápiát. „Szerelem volt első látásra.” Nem értettem először az egészből semmit, egyet tudtam; ez nekem kell! Innentől kezdve elindult egy tudatos felkészülés, és a szakmai kapcsolat azóta is tart. A Vision Therapy fő területe a tanulási nehézséggel küzdők segítése. Hogy jobban megértsem a pácienseimet 2011-ben elvégeztem a gyógypedagógus szakot. Azóta is folyamatos a tanulás; előadásokon vettem részt Rómában háromszor, Spanyolországban négyszer, Athénban kétszer, az utóbbi időben pedig online felületen képzem magam tovább.

Mi a Vision Therapy lényege?

Ez egy tanulási lehetőség. Egy lehetőség, hogy megtapasztalja a páciens, hogy tud változtatni és nem az eszköz(szem) hibájának áldozata. A Vision Therapy célja a látórendszer hatékony működésének elérése; rugalmas, alkalmazkodóképes legyen. Ennek a megtapasztalását, a változtatás lehetőségét biztosítja a terápia.

Kinek ajánlod a terápiát?

Bármelyik életkorban ajánlom a Vision Therapy-t. Mi 6-7 éves kortól foglalkozunk gyerekekkel, felső korhatár nincs. Ha a Vizsgálat során a páciens problémáit össze tudom kapcsolni a vizuális rendszer egyes zavaraival, eltéréseivel, részképesség problémáival, abban az esetben javaslom a terápiát.

Milyen tünetek, eltérések kapcsán következtethetünk, hogy szükséges a terápia?

Legmeghatározóbbak a tanulási nehézségek: „diszes tünetek”, olvasási nehézség, figyelmetlenség, fáradékonyság, terhelhetőség hiánya, frusztrálja a tanulás, motiválatlan.

Felnőtteknél gyakoriak az asthenopia-s panaszok: a számítógép előtti munka során diszkomfortérzés, fárasztja a szemét, könnyezik, homályos a kép, fáj a feje. A tartós közelre nézés egy nagyon meghatározó stresszfaktor. A vizuális rendszeren keresztül az idegrendszert fárasztja, kimeríti.

Speciálisabb, látórendszerhez kapcsolható tünetek: tompalátás, kettős látás, rejtett kancsalság.

Sport specifikus is lehet; ha még jobban szeretne teljesíteni a sportoló az adott sportágban.

Fontos, hogy a klasszikus fénytörési hibát (rövidlátás, távollátás, cylinder) nem szűnteti meg!!

Hogyan működik a terápiás folyamat?

Teljeskörű funkcionális optometriai vizsgálattal indul, mely komplex átvilágítása a látórendszernek többféle teszttel. A páciens megkapja a véleményt. Ha elindul a terápiás folyamat, akkor 2 hetente találkozunk személyesen, a mindennapos otthoni gyakorlás mellett. A terápiás folyamat kb. 6-8 hónapig tart. Ez egy tanulási folyamat, amihez idő kell, gyakorlás és ismétlés. Az elért eredmény maradandó. Ha van gyakorlás, van változás! J

Milyen változásokat lehet elérni a terápiával?

Látványos változás például amikor „utálok olvasni!” kezdet után karácsonyra könyvet kér a gyermek.

Megszűnik a kettős látás. A drága, vastag, nehéz prizmás szemüvegétől megszabadulhat a páciens. Amikor a bizonytalan csetlő-botló (ügyetlen) gyermek magabiztosabb lesz. Jelentkezik az órán, sportol, motiváltabbá és figyelmesebbé válik, jobb jegyeket szerez, gyorsabban olvas, kitartóbb a tanulásnál.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása