Áthidaló Oktató
Kapcsolat

 5+1 mód, ahogyan a tánc segíti a beilleszkedést

A közösségbe való beilleszkedés elengedhetetlenül fontos eleme a sikeres iskolai teljesítménynek, ezért fontos, hogy kiemelten támogassuk már egészen kicsi kortól azokat a gyerekeket, akiknek a szociális készségei nem teszik lehetővé, hogy társaikkal könnyedén kapcsolódni tudjanak. A beilleszkedési problémák mögött megbúvó okok szerteágazóak, nem mindig egyértelműek. A tünetek között megjelenhet szorongás, félénkség vagy akár agresszió és teljesítményromlás is. A tartósan fennálló beilleszkedési problémák esetében szakember bevonása lehet szükséges.

Mit tehetünk?

A beilleszkedést a szociális készségek fejlesztésével tudjuk segíteni. A művészeti foglalkozások, mint a tánc, kitűnő lehetőséget nyújtanak e kompetenciák észrevétlen fejlődéséhez. Az érzelmek felismerése, érzelmek kifejezése, önbizalom növelés, összetartás, empátia, segítségnyújtás, közös célok, önkifejezés, közös nyelv, élmények és kreativitás – ezek mind jelen vannak egy-egy táncos foglalkozáson.
Így az óvodás korú gyerekek számára a tánc nemcsak szórakoztató tevékenység, hanem egy kiváló eszköz is lehet a társas kapcsolatok kialakításában.

 Íme 5+1 ok, amiért érdemes táncra bízni gyermekeinket:

 1. Kifejezés és kommunikáció: A tánc a szavak nélküli kifejezés művészete. Az óvodásoknak még nem mindig könnyű szavakkal kifejezni érzéseiket vagy gondolataikat. A tánc segít nekik megmutatni örömüket vagy épp szomorúságukat, ami hozzájárul a kifejezőkészség fejlődéséhez és segít másoknak is megérteni őket. Eltáncolhatnak különböző történeteket, amihez akár ők maguk választhatják ki a számukra legszimpatikusabb karaktert, érzést.

 2. Csapatszellem: A csoportos táncos játékok és gyakorlatok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy a gyerekek megtapasztalják a csapatmunka élményét. A közös célok elérése, az együttműködés és a mások figyelembe vétele erősíti a csoportszellemet és segít a gyerekeknek megérteni, hogy mindannyian részei egy nagyobb egésznek, ugyanannyira értékes tagjai a közösségnek!
  Bizonyos táncstílusoknál kifejezetten nagy szükség van a bizalom kialakulására, hiszen vannak olyan elemek, amelyeket anélkül nem is lehetne kivitelezni pl.: emelések. Ezen kívül a tánc, mint csapatsport rengeteg lehetőséget nyújt a közösségi szellem kialakulására: fellépések, táborok, közös ünnepi készülődések…

 3. Önbizalom, önértékelés, elfogadás: A tánc önbizalmat és önbecsülést ad a gyerekeknek. Amikor megtapasztalják, hogy képesek irányítani saját testüket és kellő motiváció mellett kitartó gyakorlással meg tudnak valósítani egyre nehezebb elemeket is, azzal ugrásszerűen növekszik az önbizalmuk. Ez pedig visszahat a teljesítményre, amitől még kitartóbb küzdelem kezdődik a következő célig. A pozitív visszajelzések és az elismerés pedig tovább erősíti az önértékelésüket. Azt is megtapasztalják a gyerekek, hogy mindenki másban ügyes. Megtanulják elfogadni önmagukat és másokat is. Egy összetartó csapatban a gyerekek egymást is segítik azzal, hogy erősségeikkel motiválják társaikat!

 4. Klikkek helyett barátok: A táncórákon való részvétel során a gyerekek természetesen tanulnak az együttélés szabályairól. Azzal, hogy figyelmükkel a másik felé fordulnak egy-egy táncsor bemutatása alkalmával, nemcsak a másikat, hanem a másik munkáját is megtanulják tisztelni. Amikor várakoznak, hogy sorra kerüljenek egy feladatnál, míg társuk újra és újra megpróbál egy elemet helyesen kivitelezni, a türelmüket erősítik. Ezek pedig mind hozzájárulnak a szociális készségeik fejlődéséhez. A csoportban való táncolás során könnyebben megismerik egymást és barátságok születhetnek.

  5. Szórakozás és Kikapcsolódás: A legfontosabb, hogy a tánc az öröm és szórakozás forrása. Az óvodás korban a gyerekek még nem értik meg a teljesítményeket vagy a versengést, számukra a tánc nem más, mint játék és kikapcsolódás kell, hogy legyen. Az ilyen pozitív élmények pedig hozzájárulnak a gyerekek számára a mozgás és a közösséghez való tartozás öröméhez!

+1 Kreativitás Fejlesztése: A tánc kiválóan fejleszti a kreativitást. A gyerekek saját ötleteiket és mozdulataikat is belevihetik a táncba, ami hozzájárul az egyedi kreatív gondolkodásuk fejlődéséhez. Ötleteikkel szárnyalhat a fantáziájuk, a jelmezek és kellékek segítségével pedig igazi mesebeli varázslat lehet számukra egy-egy foglalkozás vagy szereplés!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása