Áthidaló Oktató
Kapcsolat

A ritmus és a dallam segíti az agy fejlődését

A ritmus az emberi élet minden területét átszövi. Az emberi élet kezdetén, a fogantatáskor már meghatározó a ritmus. Több kutatás is foglalkozik azzal a ténnyel, hogy a vérkeringés alakítja ki a szívet, megcáfolva azt az eddig ismert tényt, hogy a szív nem lenne más puszta pumpánál.

Az anyatesten belüli életnek is megvan a maga ritmusa, gondoljunk csak az anya mozgására, szívverésére, az anya által hallgatott zenére, melyet mind érzékel és átvesz a fejlődő magzat.

A születés is, jó esetben, egy ismétlődő, ciklikus állapot után történik meg.

A megszületett babának egy újfajta ritmushoz kell alkalmazkodnia: nappal és éjszaka, ébrenlét és alvás váltakozásához. Ugyanakkor ott van a saját belső „zenéje” is, szívverés, vérkeringés, és mindazok a belső szervei, sejtjei által „játszott zenéi”, amit tudatosan nem is érez, mégis egy jól meghatározott ciklusban működik.

Saját ritmusaink az évek során kiegészülnek újakkal, egyesek megváltoznak vagy eltűnnek.

A ritmus mindig valamiféle rend. Valaminek a szabályos ismétlődése. Mivel a bennünk működő ritmusok, mint a légzésé, a szívdobogásé, az életet jelentik számunkra, igyekszünk hasonló rendet teremteni a környezetünkben is. Ezért ismétlődnek szabályosan egy palota ablakai vagy oszlopsorai, ezért menetelnek ütemre a testőrök. Aki közülük elvéti a lépést, bizony könnyen hasra esik.

Megay László

A modern kor, a pénz egyeduralma azonban megpróbálja megszüntetni az ősi ritmusunkat és a modern világ ütemét próbálja ránk kényszeríteni. Azonban ez az ütem megszünteti a jól megszokott természet és saját ritmusunkat is. Teljesen felülírja azt, ez a tolakodó, erőteljes, zavaró dobogás.

Az emberiség képvisel már olyan létszámot és rendelkezik olyan technikával, amely azon túl, hogy megkönnyíti mindennapi életünket, sajnos felülírja az ősi ritmusunkat és át akarja írni a természet ritmusát is. Azonban a természet ellenállását láthatjuk a mindennapi természeti katasztrófákban is. A hosszútávú életben maradásunk egyik alapfeltétele, hogy a természet minden esetben le tudja győzni a modern ember erőszakos és durva beavatkozásait.

Ebbe nagy szerepe van tudatosságunknak és egyéni szerepvállalásunknak!

Ennyi bevezető után jogos a kérdés: „De, hogy jön ide a tanulás?”

Ugyanakkor beláthatjuk, hogy ha az életben maradásunk függvénye az, hogy ősi ritmusunk fennmaradjon, akkor a ritmusnak nagy és fontos szerepe van a tanulásban is.

A ritmus és a dallam pozitívan befolyásolja az agy fejlődését, a két agyfélteke összehangolását, ezáltal fejleszti az alábbi területeket:

 • Beszéd és mozgás
 • Szókincs bővülése
 • Memória és kreativitás
 • Nyelvi és olvasási képesség
 • Összpontosítás, figyelem
 • Személyiségfejlesztés
 • Érzelmi intelligencia
 • Szociális készségek
 • Finom mozgáskészség
 • Koncentráció
 • Megismerteti a zenei nyelv alapjait

Az Áthidaló Iskola Előkészítő Program óráin éppen ezért igen nagy hangsúlyt fektetünk a ritmus direkt és indirekt módon történő fejlesztésére, hasonlóan a többi fejlesztésen, amiket alkalmazok. Például: Alapozó Terápia, Homloklebeny Tréning, Ronnie Gardiner Módszer. Következő írásomban az Alapozó Terápiát mutatom be, mint a fejlesztés egyik lehetőségét.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása