Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Advent, a csoda időszaka

Közeleg az Advent, ez az időszak pedig olyan varázslatos a gyerekek számára! A napról-napra készülődés, az ünnepre való hangolódás még kézzel foghatóbbá teszi számukra a csodát, és megtapasztalják a hit, a gondolat erejét is, amikor egy-egy áhított játékot meglátnak a karácsonyfa alatt.

Az adventi időszak nagyszerű lehetőség arra, hogy gyermekeink szeretetraktárát feltöltsük, hogy pozitív üzeneteinkkel megtámogassuk és megerősítsük önbizalmát! Ehhez hoztunk nektek most egy szuper ötletet.

Advent első napjára készítsetek közösen egy varázspálcát!

Hozzávalók:

 • egy kisebb fejű fakanál, vagy egy séta során gyűjtött vastagabb botocska
 • egy darabka dekorgumi, vagy kartonpapír gyermeked kedvenc színében
 • néhány közösen kiválasztott, csillogó, gyönyörű szalagdarab
 • olló és ragasztó

Elkészítés:

 1. Elsőként beszéljétek meg, milyen formájú legyen a varázspálca feje, amiben a varázserő lakozik majd: szív alakú? Csillag? Esetleg valami teljesen más? A lényeg, hogy olyan formát vágjatok ki két példányban, ami gyermeked szívét garantáltan rabul ejti majd.
 2. Tegyétek a két kivágott forma közé a fakanalat, majd ragasszátok össze a formákat a széleik mentén.
 3. Csomózzatok a fakanál nyelére akár három-öt, vagy még több színes, fénylő, csillogó szalagot, hogy varázsláskor életre kelhessen a pálcátok.
 4. A varázspálca máris elkészült!

Hogy mi mindenre jó egy ilyen csodás varázspálca? Elűzhetitek vele gyermeked félelmét, például az esti elalvás előtt, a sötétség felbukkanásakor. Megfogalmazhatjátok gyermeked nehézségeit, amiket aztán a varázspálca segítségével messzire tudtok repíteni. Megerősíthetitek gyermeked önbizalmát olyan pozitív üzeneteket hordozó mondatokkal, gondolatokkal, amiket a varázspálca segítségével láthatatlanul is valóra válthattok („Többé nem félek a sötéttől, én nagyon bátor vagyok!”).

Ötletadóként összegyűjtöttünk nektek 24 pozitív mondatot (melyekhez a Titoktündér sorozat történeteiből is merítettünk inspirációt), amelyek mind „varázserővel” bírnak, ha pedig a varázspálcával együtt olvasgatjátok, mantrázzátok őket, biztosan feltöltik gyermeked önbizalomraktárát. Ha minden napra jut egy-egy gondolat, mire elérkezik Advent utolsó napja, gyermeked teljes jogú, önbizalomtól duzzadó varázspálca-tulajdonossá válik, aki előtt semmi sem lesz lehetetlen! 😊

Pozitív mondatok:

1. Büszke vagyok rád!

A mondat elolvasása után mondj néhány példát is, miért vagy büszke gyermekedre! Például: Büszke vagyok rád, amiért minden este magadtól eszedbe jut a fogmosás! Büszke vagyok rád, amiért ilyen jószívű vagy és segítesz másoknak, amikor szükségük van rá!

2. De jó, hogy te vagy az én kislányom/kisfiam!

Emeld ki gyermeked néhány pozitív tulajdonságát, de persze a felsorolás végén egy-egy gyengeségét is említsd meg. Például: Olyan jó, hogy te vagy az én kislányom, nem számít, ha nehezen megy az öltözködés, én akkor is a legboldogabb anyuka vagyok a világon!

3. Tudom, hogy néhány dolog nehéz még neked, de hidd el, képes vagy legyőzni a nehézségeidet!

Minden gyermeknek vannak nehézségei, kinek az öngondoskodás egy-egy eleme, kinek a türelem gyakorlása okoz kihívást. Ez teljesen rendben van, hiszen nem vagyunk egyformák. Erősítsd meg gyermekedben, hogy ő is képes leküzdeni minden felmerülő nehézségét, és ebben te mindig támogatni fogod.

4. Olyannak szeretlek, amilyen vagy!

Mindenki veszekszik időnként, ezzel nincs is semmi baj. Erősítsd meg gyermeked hitét abban, hogy vitáitok ellenére is szereted őt, például: Még ha néha össze is veszünk, én olyannak szeretlek, amilyen vagy!

5. A családod szeretete erőssé tesz téged!

A család a legnagyobb kincs, ahol feltétel nélküli szeretetre talál gyermeked, jó, ha ezt minél korábban és minél többször hallja tőled. 

6. Egy kis varázslással legyőzzük félelmeidet!

Mindenki fél valamitől. A gyerekek például a sötétségtől, vagy egy-egy rossz pillanatban elkapott képkockától. A varázspálca segítségével nevesítsétek félelmeit, majd közösen űzzétek el őket!

7. Te tudod a legjobban csinálni!

Gondold át, mi az, amiben lenyűgöző gyermeked! Például szuperül számol, vagy fantasztikusan rajzol? Emeld ki, miben tartod őt a legjobbnak a világon!

8. Soha ne add fel! Én itt leszek és segítek neked!

Nehezen megy a cipőfűzés? Mindig gondot okoz a kabát beforduló ujja? Biztosítsd róla gyermeked: ha kell, segítesz neki abban, hogy mielőbb elsajátítsa azt a technikát, amivel ezek már nem fognak többé gondot okozni neki.

9. Nyugodtan lehetsz mérges!

Biztosítsd gyermekedet arról, hogy negatív érzései is rendben vannak. Ha gyakran dúl-fúl, segíthet ez a mondat: Tudom, hogy sokszor bosszankodsz, és ez rendben is van, én is szoktam néha dühös lenni.

10. Tudom, hogy ezt nem szereted csinálni, mégis megtetted. Hálás vagyok érte!

Ha valamit nem szeret, de mégis megcsinálja, az nagy önuralomról tesz bizonyságot. Emeld ki, mi volt a legutóbbi ilyen eset és dicsérd meg érte külön is, hogy érezze, értékeled az erőfeszítéseit.

11. Bízz magadban, én tudom, hogy meg tudod csinálni!

Minden átmeneti nehézség leküzdhető, ha bízunk önmagunkban! Add át gyermekednek is ezt a titkot, hogy képes legyen bízni és hinni magában.

12. Az utóbbi időben sokkal türelmesebb vagy, csodás ez a változás!

Gondold át, hogy az utóbbi időben miben változott gyermeked pozitív irányba! Fontos, hogy minden gyermek tisztában legyen a saját változásával, hogy kapjon a környezetéből visszaigazolást, így könnyebben tud tovább dolgozni önmagán.

13. Ezt nagyon ügyesen csináltad!

Beszélgessetek arról, gyermeked szerint mi az, ami az utóbbi napokban ügyesen ment neki, majd te magad is emelj ki néhány momentumot, hogy lássa, szinte észrevétlenül is értékeled képességeit.

14. Mindenki hibázik. Elmesélek neked egy történetet, amikor nekem sem ment elsőre valami.

Idézz fel egy emléket, amikor valami nem sikerült neked, akár a közelmúltban, akár gyermekkorodban. Mesélj róla gyermekednek, mi volt ez, milyen érzés volt neked, hogyan küzdötted át magad újra és újra a feladaton, mígnem aztán sikerült megcsinálni. Ha konkrét példát nyújtasz neki, könnyebben érti meg, mindenki hibázik, és ez nem baj.

15. Ha valamit szeretnél, képzeld el, hogy a tiéd!

A gondolatnak teremtő ereje is van, ezt már több kutatás is bebizonyította. Itt az idő, hogy ezt gyermekednek is átadd! Bíztasd, hogy gondoljon arra, hogy már az övé az, amit nagyon szeretne; töltse el örömmel ez a pillanat, hátha ezzel még közelebb csalogatja magához a hőn áhított játékot. 😊

16. Mindig arra gondolj, mennyi minden jó történik veled! Ha elönt a szomorúság, egy kis szomorkodás után koncentrálj a sok jóra, ami téged ér!

Mindenkivel történnek rossz dolgok: van, amikor apró bosszúság, van, amikor kicsit nagyobb szomorúság ér bennünket. Tanítsd meg gyermekednek, hogy egy kis szomorkodás után gondoljon arra a sok jóra, ami vele történik nap mint nap! Gyűjtsétek össze ezeket, akár egy listát is készíthettek a jó dolgokat jelképező rajzokkal, így a későbbiekben ez is segíthet hamar kikászálódni a búskomorságból.

17. Nem baj, ha hibáztál! Ha szorgalmasan gyakorolsz, előbb-utóbb sikerülni fog, mert te ügyes és okos vagy!

Meséld egy gyermekednek, hogy a kitartó gyakorlás mindig meghozza gyümölcsét: ha például nehezen tanul meg biciklizni, ne keseredjen el, mert ő ügyes és okos, egyszerűen csak ne adja fel, gyakoroljon, és higgye el, hamarosan ő lesz a világ legügyesebb biciklistája!

18. Attól, hogy valamit nem látsz, még nem jelenti azt, hogy nincs is!

Ha nehéz az elválás, vagy szeretnéd gyermekedet a hitében megerősíteni, beszéljétek meg, hogy attól, hogy valamit nem látunk, még igenis létezik! Így van ez a szeretettel, ami akkor is jelen van köztetek, amikor éppen nem vagytok együtt. Ilyenkor csak gondoljon rád erősen, te pedig meg fogod érezni, ahogy ő is megérzi majd, amikor neked hiányzik. 😊

19. Ha vidám vagy és mosolygós, mások is mosolyogni fognak rád!

Beszélgessetek arról, hogy milyen sokat számít, ha vidámsággal indulunk neki egy napnak, majd figyeljétek is meg, hogy ha például rámosolyogtok egy gondterhelt arcra, talán még vissza is mosolyog rátok. Ugye, hogy sokkal jobb így a világ?

20. A szívünkben lakó szeretet hatalmas és végtelen!

Beszélgessetek arról, mit is jelent a szeretet: hogy milyen határtalan és bőséges, a szívünkbe a világ összes szeretete belefér. Így van ez akkor is, ha épp összevesztek: a felé áramló szereteted sosem fogy el.

21.Hálás vagyok a szeretetedért. Te miért vagy hálás?

Mit is jelent hálásnak lenni? Ezt megérteni nehéz folyamat. Éppen ezért említs pár példát gyermekednek, te miért vagy hálás: hálás vagy azért, amiért ő a gyermeked, hogy szép otthonotok van, hogy minden este megölelhetitek egymást. Aztán beszélgessetek arról, ő miért hálás, sőt, akár egy listát is készíthettek ezekről, hogy bármikor elővehessétek és átbeszélhessétek, mennyi mindenért hálásak tudtok lenni. 😊

22. Jókedvűnek lenni jó dolog, örülök, hogy ezt te is tudod!

Néha vannak nehéz pillanatok, amikor az ember nagyon dühösnek érzi magát, például amikor a kistesója folyton elveszi a játékát. Mondd el gyermekednek, lehet rosszkedvű és dühös, de nem érdemes erre túl sok időt fecsérelni, hiszen sokkal jobb jókedvűnek lenni. Mondd el, mennyire szereted, mikor a kacagásától hangos az otthonotok, ilyenkor a te kedved is szárnyal.

23. Sokat tanulok tőled, köszönöm!

A gyerekek sokszor érzik magukat „kicsinek”, épp itt az ideje, hogy elmondd gyermekednek, mi az, amit te tanultál tőle! Neki köszönheted például, hogy újra szoktál társasjátékozni, és tőle tanultad, milyen jókat lehet játszani néhány egyszerű kaviccsal vagy kupakkal. Ha elmondod neki ezeket, biztosan azt fogja érezni, milyen klassz kis ember, hiszen egy felnőtt is tud tőle tanulni!

24. Gyönyörű vagy, kívül-belül!

Mondd el neki, milyen gyönyörűnek tartod őt: a haját, a mosolyát, a szeme csillogását, de nem csak a külsőségeit, hanem a láthatatlan, belső dolgokat is, például az érző szívét, a segítőkészségét, a határtalan vidámságát. Ha hallja, milyen sok jó tulajdonsága van, ő maga is tudni fogja, milyen értékes ember!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása