Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Az érintés csodája csecsemőkorban

A babamasszázs hagyománya Indiából származik. Már az ősi időkben anyáról gyermekre szállt a masszázs tudománya. 

A masszázs egy olyan testi kontaktuson alapuló kommunikáció, amely szavak nélkül is képes érzelmeket, nyugalmat, kiegyensúlyozottságot sugározni.

A babamasszázs sokkal többet jelent a kicsinek a testi örömnél, segít megőrizni egészségét, testi-lelki jólétét. Szorosabbá, erősebbé fűzi a szülő-gyermek kapcsolatot. Feszültségoldó hatása van mind a babára, mind a szülőkre nézve. A babamasszázst egyaránt végezheti az édesapa és az édesanya is. A masszázs által az édesanya erősíti anyai érzéseit, az apák is közelebb kerülnek gyermekükhöz. Egy olyan bensőséges légkör alakul ki, melyben még szorosabbá válik az egymáshoz tartozás.

A simogatás lényege nem az érintésben van, hanem a szándékban, az érzelemben, ami a kezet vezeti.

Popper Péter

A babamasszázzsal a kisbaba bőrének érintésén keresztül pozitív hatást gyakorolunk a légző- és keringési rendszerére, elősegíthetjük az izomzatuk egészséges fejlődését, ezáltal támogatjuk a mozgásfejlődését. A masszírozott kisbabák súlygyarapodása és fejlődése egyenletesebbé válik. Sok szülő említi az első hetekben, hogy kisbabája hasfájással küzd. A masszázs segíti a bélgázok kiürülését is, javít a puffadás okozta rossz közérzeten.

A masszírozott csecsemők az érintésekkel együtt bizalmat, szeretetet kapnak, amelyet magukkal visznek egész életük során. A babamasszázs, mint simogató érintés, már akár 2-3 hetes kortól elkezdhető. Akkor a leghatékonyabb, ha a napi rutin részévé válik.

A teljes testre kiterjedő babamasszázs időtartama kb. 20-25 perc. A masszázs erejét az anyai ösztönök fogják diktálni, semmiképp sem lehet erős vagy irritáló.

Ideális szobahőmérséklet kb. 25-26 fok, hisz a masszázs alatt a baba végig meztelen. Fontos az ideális környezet és időpont megtalálása is.

Pár hét alatt észre fogjuk venni a babánkon, hogy melyik az az időpont, amikor jó érzés lesz számára kezeink érintése. Igyekezzünk ezt az időpontot a napirendjébe beilleszteni.

Iktassuk ki a legtöbb zavaró körülményt. Próbáljuk az időpont választásnál azt is figyelembe venni amikor minket sem zavarnak meg. Mind a babát, mint a szülőt ki tudja zökkenteni a jólét állapotából egy csengetés, egy telefonhívás. Halkítsuk le a telefont, szánjuk azt az időt csak a babára és ezáltal magunkra.

Fontos a biztonságos hely megtalálása. A legjobb helyet akkor választjuk, ha a földön masszírozzuk a babát vele szemben ülve. Innét még a legmozgékonyabb kisbaba sem tud legurulni, leesni.

Lehetőség szerint időzítsük a masszázst két etetés közé. Közvetlenül etetés után nem fog jól esni számára, éhesen pedig már inkább a táplálékára vágyna, esetleg ezt sírással is jelzi számunkra.

Ne masszírozzuk a babát ha beteg, lázas, aznap védőoltást kapott, bőrproblémái, kiütései vannak.

Masszírozás előtt fontos eltávolítani az ékszereket, gyűrűket, órát, majd alaposan kezet mosni. A masszázst babaolajjal végezzük. A babaolajok vásárlásánál körültekintően járjunk el. Csak hidegen sajtolt telítetlen zsírsavakat tartalmazó növényi olajokat vásároljunk, melyek lehetőség szerint semmilyen színező vagy illatanyagot nem tartalmaznak.

A simogatás nem más, mint a testet öltött szeretet.

Masszázs közben beszélgessünk a babához lágy, simogató hangon. Esetleg dalokat is énekelhetünk közben.

A babamasszázs módszerét elsajátíthatjuk babamasszázs oktatást is végző masszőröktől, de lehet érdeklődni a területileg illetékes védőnőknél is. Általában 3-4 alkalmas tanfolyamon megszerezhetjük azt a tudást amellyel a kisbabánk közérzetét minden nap jobbá varázsolhatjuk.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása