Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Fejlesztés a mesék nyelvén – interjú Papp Melinda meseterapeutával

A mesék minden gondon átsegítenek, de nem mindegy, hogyan kapcsolódunk hozzájuk – avat be a mesék fejlesztő és terápiás hatásának részleteibe Papp Melinda, meseterapeuta. A szakember 2016 óta sikeresen alkalmazza a Boldizsár Ildikó nevéhez fűződő Metamorphoses Meseterápiás Módszert gyermek és felnőtt csoportokban egyaránt. A terápiás történetmondás annyira felkeltette Melinda érdeklődését, hogy doktori disszertációjának egyik fő témájául is ezt választotta. Kisfia születését követően elhatározta, hogy még több embernek szeretne segíteni azáltal, hogy elindít egy Youtube-csatornát, ahol a gyermekek nyelvi, lelki és kognitív változásaival valamint a mesékkel és a meseterápiával kapcsolatos eddigi tapasztalatait, ismereteit osztja meg a közönséggel videós formában.

Petra: Miért tartod fontosnak a gyerekek életében a mesemondást?

Melinda: Az élőszavas mesemondást egy páratlan útravalónak tartom, amit a szülő és a pedagógus a gyermek tarisznyájába tehet útnak indulás előtt. A mesék több iskola és módszertan alapján is kedvező hatással vannak a gyermekek valamennyi kompetenciájának fejlesztésére. Sokat idézett, jól megalapozott kutatások igazolják, hogy azok az 5-6 éves gyermekek, akiknek szinte minden nap mesélnek, másfél évvel előzik meg mind az értelmi, mind a szociális fejlődésben azokat a társaikat, akiknek nem szoktak ilyen gyakran mesélni. Hasonlóan fontosnak tartom azt is, hogy a jól kiválasztott mesék az életre nevelnek. A kicsik ezekből a történetekből megtanulhatják azt, hogy a jövőben nekik is sok változáson, megpróbáltatáson kell keresztülmenniük, de ezek nem szükségszerűen rosszak, sőt! Éppen ezek az akadályok segítik őket a fejlődésben és abban, hogy képesek legyenek helyreállítani a kibillent egyensúlyt. Olyan kódokkal találkoznak az egyes mesék által, amelyek a saját jellemfejlődésüket is nagymértékben segítik. A legszebb pedig az, hogy ez a folyamat nem úgy valósul meg, hogy szájbarágósan elmondjuk a mese üzenetét, hanem a maga láthatatlan módján, a felszín alatt történik meg.

Aki látott már mesehallgató gyereket és felnőttet, annak feledhetetlen élmény, hogy a mese hallgatói egyfajta révületben élik át a hallgatott meséket. Valószínűleg nem azon merengnek, hogy vajon igazak-e a mese állításai, hanem épp annak bizonyosságában vannak, hogy ez csakis úgy történhetett, ahogy a mesemondó mondja.

Boldizsár Ildikó

Petra: Miért döntöttél úgy, hogy a mesékkel, meseterápiával kapcsolatos ismereteidet videós formában osztod meg az emberekkel?

Melinda: Mikor megszületett kisfiam, Benedek én is, mint sok anyuka, elkezdtem olyan tartalmakat keresni, amelyek építőleg hatnak rám, és amelyek segítenek irányt mutatni bizonyos gyermeknevelési kérdésekben. A keresgélés közepette úgy éreztem, hogy nagy szükség lenne egy olyan típusú tematikus vlogra, Youtube-csatornára, amelyből a szülők, pedagógusok hiteles forrásból értesülhetnének a mesékkel, meseterápiával kapcsolatos kérdésekről. Úgyhogy hosszas tervezgetés után, idén nyáron elkészítettem az első videót, és nagy örömömre szolgál, hogy azóta sok pozitív visszajelzést kaptam a nézőktől.

Petra: Láttam, hogy több témához már vendéget is hívtál. Mi alapján választod ki, hogy kikkel beszélgetsz az adott kérdéskör kapcsán?

Melinda: Igyekszem mindig hiteles személyeket találni a témáimhoz. Például fontosnak tartom azt népszerűsíteni, hogy minél több apuka töltsön minőségi időt a gyermekeivel, aminek egy nagyszerű formája lehet a közös meseolvasás. E téma kapcsán Sánta Dávid apablogger, egy ikerpár és egy négyéves kislány apukája volt a vendégem, aki Apa olvass! sorozatával folyamatosan remek tippekkel látja el az édesapákat,hogy milyen könyveket lapozgassanak a kicsikkel. Egy másik, számomra nagyon kedves rész volt az, amelyikben Sólyom Andrea meseterapeuta kollégámmal arról beszélgettünk, hogy miként segíthetnek a mesék a várandós nőknek a szülésre és az anya szerepre való felkészülésben. Imádok izgalmas témákról beszélgetni hasonló érdeklődési körű emberekkel. 

Petra: Az egyik legnépszerűbb videód a mondókázásról szólt. Miért tartod hasznosnak a gyermekek fejlesztésében a mondókák használatát?

Melinda: Azt szoktam mondani, hogy a mondókázást érdemes minél hamarabb elkezdeni, akár már a babavárás idején, éppúgy ahogy a mesemondást és az éneklést is. A mondókák egyedülálló lehetőséget biztosítanak a szülő-gyerek kapcsolat mélyítésére, az anyanyelvi fejlődésre és a figyelem fejlesztésére. Nagyon szeretik a gyerekek! A mondókázással a különböző agyi területek összekapcsolását valamint az egyensúlyérzék és a mozgáskoordináció fejlesztését is segíthetjük.  Nagyon jó élmény volt, amikor az egyik anyuka, aki megnézte a videómat, visszajelzett, hogy már be is szerezték a könyvtárból az általam javasol mondókás gyűjteményeket. Boldog vagyok, hogy a tanácsaimmal segíthetek a szülőknek gyermekeik fejlesztésében.

Petra: A magánéletedben hogyan vannak jelen a mesék, illetve a történetmondás?

Melinda: A terápiás képzés alatt egy komoly önismereti folyamaton kellett keresztülmennünk, amelynek alapját a megfelelően kiválasztott történetek határozták meg. Akkor tanultam meg, hogy mindig érdemes megkeresnem saját magamnak is azt a mesét, ami az aktuális életem nehézségeit legjobban tükrözi. Ha egy mesében felismerem a saját problémámat, valahol ott kell lennie a megoldásnak is! Emellett pedig nagyon sokat mesélünk a kisfiunknak, úgyhogy a mesemondás a mindennapjaink szerves részét képezi.

Petra: Mit szólt a családod ahhoz, hogy YouTube csatornát indítottál? Nem akartak megóvni az ilyen fajta nyilvánosságtól?

Melinda: Nagyon nyitottak voltak az ötletemre kezdettől fogva! Persze, azt már az elején leszögeztem, hogy nem egy klasszikus baba-mama csatornát tervezek indítani, úgyhogy nem az életünk lesz a fókuszban. Annak pedig nagyon örültek, hogy a többféle területről származó szakmai tudásomat egyszerre tudom majd kamatoztatni. Azt ugyanis még érdemes elmondani, hogy közel 10 évnyi tapasztalatom van kommunikációs és médiás munkákban is, így például a Youtube-videók megszerkesztésében és vágásában mindig nagy örömömet lelem.

Petra: Hogyan tudod összeegyeztetni a munkát az anyasággal?

Melinda: Nem könnyű, de igyekszem megőrizni az egyensúlyt. Az utóbbi egy évben sok időt kellett áldoznom a disszertációm megírására, a legfrissebb kutatási eredményeim publikálására és az egyetemi óráim online megtartására is. Emellé pedig július óta bejött pluszként a Dácska-projekt, úgyhogy sosem unatkozom. Nagyon sokat jelent számomra a férjem és a családom támogatása, segítsége. Fontos szerepük van abban, hogy mind a szülői, mind a munkával kapcsolatos feladataimat gördülékenyen tudjam intézni.

Elérhetőségek: https://www.facebook.com/dacska

https://www.youtube.com/c/dacska

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása