Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Azanyja! – Anyának lenni tényleg piszok nehéz, de megéri…

Vannak, akik gyerekkoruk óta arra vágynak, hogy anyák lehessenek. Akadnak persze olyan nők is, akikben ez a gondolat csak jóval később merül fel. Mondjuk 32 éves korukban. Így volt ezzel “Azanyja” is, aki mára már blogger mami. Vele beszélgettem anyaságról, munkahelyről, és arról, hogyan élte meg második várandósságát az idei év körülményeit tekintve.

Petra: Több bejegyzésedben olvastam már, hogy 32 éves korodig azt vallottad, neked nem lesz gyereked. Ezek szerint a véletlen műve, hogy valakinek mégis „azanyja” lettél? 🙂

Azanyja: Hát, azért nem egészen így történt a dolog. 😊

De tény, hogy sosem éreztem azt az igazi belső késztetést az anyaságra, amit sok más nőnél, barátnőmnél tapasztaltam.

Viszont a férjem 3 év együttlét és két év házasság után az asztalra csapott, és mondhatni választás elé állított. Közölte, hogy ő viszont vágyik egy gyerekre és gondoljam át még egyszer ezt a dolgot, mert ő nem akar család nélkül élni (úgy néz ki az én biológiai órám is a férjemnek jutott). Szóval bő egy év gondolkozás után végül is beadtam a derekamat (igen, elég türelmes volt a férjem 😊), és rá egy évre megfogant a lányom.

Petra: Hamarosan megszületik a második gyermeked. Hogyan éltétek meg ebben az évben a gyermekvárás időszakát?

Azanyja: Hú, ne is kérdezd!

Ha már az első gyereknél szóba került, hogy a véletlen műve volt-e, akkor elárulom, hogy a fiúnk mindenképpen annak számít.

Na, ilyenkor szokták azt mondani, hogy felvilágosult nő vagyok a 21. században, hogy lehetne már véletlen, de mégis ezt kell mondanom, hogy a sors vicces kedvében volt.

Vagy ahogy drága jó nőgyógyászom fogalmazott, egy nőnek mindig lehet extra peteérése. 😀

Egy szó, mint száz, nem volt betervezve a második gyerek.

2020-nak én úgy indultam neki, hogy nem megyek vissza a korábbi munkahelyemre, hogy a saját lábamra állok, erre jött egy gyerek és egy világjárvány 😀

Szóval, nem egyszerű, na!

Lelkileg viszonylag gyorsan sikerült az „újratervezés” (azt hiszem többek között erre is megtanított az anyaság), de mivel veszélyeztetett terhes voltam a kezdetektől, a covid-helyzetről meg már nem is beszélek, nem igazán tudom élvezni a terhességemet. De már nincs sok hátra 😉

Petra: Mikor indítottad a blogot és mi inspirált arra, hogy a történeteidet megoszd a nagyközönséggel?

Azanyja: November elején volt egy éve, hogy megszületett Azanyja.

És hogy mi inspirálta?

Először is az, hogy „kiírjam” magamból a mindennapok nehézségeit, bánatait, meg persze örömeit is.

Be kell, hogy valljam, hogy nem lettem egy ősanya a lányom születésével sem. Ráadásul ő egy elég nehéz gyereknek számított a kezdetektől, és hát most is tudnék mesélni, hogy mennyi mindenben más, mint sok gyerek, akiket látok magam körül.

Idővel rájöttem, hogy a világon nem csak szuperanyuk vannak, még ha legtöbbször ezt is tapasztaljuk, hanem hogy sokan vannak, akik számára nem csak rózsaszín habos-babos élmény az anyaság. De hát tudod, a mai tökéletes világban ciki kimondani, hogy az életet nem mindig érezzük tökéletesnek, főleg ha ezt az érzetet egy gyermek érkezése váltja ki.

Nekik szeretném elmondani, hogy nincsenek egyedül, és hogy nem kell, hogy rosszul érezzék magukat amiatt, mert nem mindig élvezik az anyaságot.

Petra: Az oldaladon nem csak személyesen sztorikkal találkozhatunk, hanem hasznos ötletekkel, tippekkel és DIY praktikákkal is. Ezek közül mindent kipróbáltatok és elkészítettetek otthon is a kislányoddal?

Azanyja: Vallom, hogy egy gyereket ne ültessünk le a tévé, vagy tablet elé. Ez az egyik halálom, képtelen vagyok azonosulni azzal, ha egy gyerek órákat tölt a képernyő előtt, mert az úgy az egyszerűbb, és le van tudva a gyerek.

Így már nagyon korán ki kellett találnom valamit, hogy lekössem a lányomat. Nem volt még másfél éves a kislány, amikor elkezdtünk bábozásra járni, ahol voltak kézműves feladatok is.

Persze sok mindent még nem tudott csinálni a másfél évesem, de láttam, hogy mennyire élvezi azt, hogy anyával együtt „alkotnak valamit”. Így itthon is elkezdtük a kézműveskedést és azóta is az egyik kedvenc közös elfoglaltságunk 😊 Amiket felteszek az oldalra, azokat részben, vagy egészben a kislány közreműködésével készítjük, igen.

Petra: Jelenleg az oldalad tényleg blogként működik és az élményeid megírására szolgál. Van esetleg további terved is? Például „azanyja” közösség építése vagy egyedi termékek árusítása?

Azanyja: Oh, tele vagyok tervekkel! Például most éppen a terhességemről írok, akár azt is el tudom képzelni, hogy egyszer könyv lesz belőle 😊 Sokan szeretik a szösszeneteimet, illetve a gyerekszáj rovatomat, gondolkodom ezekből egy öröknaptár készítésén. Megfordult a fejemben egyéb egyedi Azanyjás termékek készítése, de még nem mertem fejest ugrani a dologba.

Szívesen kipróbálnám magamat a bérblogolás területén is, de örülnék, ha együtt tudnék működni más vállalkozó anyákkal is akár. Ezek mellett éppen online marketing tanulására adtam a fejemet, ezt is egy befektetésnek szánom a jövőbeli céljaim eléréséhez.

Az olvasótáboromat is igyekszem növelni, bár most, hogy minden kb. a covid-ról szól, és hatalmas a „zaj”, így elég nehéz. De rajta vagyok, hogy minél több anyához jussak el.

Petra: mi az eredeti szakmád, és tervezel-e a gyerekek után vissza menni dolgozni, vagy teljesen beszippantott az anyaság és a kreatívkodás?

Azanyja: Eredetileg magyar-történelem szakos bölcsész diplomám van, de sosem dolgoztam humán területen. 22 éves korom óta – bár különböző cégeknél -, de a logisztika területén tevékenykedtem. 2017-ben egy multi szállítmányozó cég csoportvezetői pozíciójából jöttem el szülni, ahova viszont a gyed-em lejártával nem vettek vissza; más, egy számomra teljesen érdektelen területet ajánlottak fel, hiszen anya lettem és ők csak jót akarnak!

Mit ne mondjak, ez is egy nagy lökés volt ahhoz, hogy eldöntsem: nem akarok én egy ilyen közegbe visszakerülni, ahol így átlépnek rajtam.

Az anyaság sok területen megváltoztatott, de továbbra sem vagyok képes megalkudni, így inkább úgy döntöttem, hogy a magam lábára állok, vagy így, vagy úgy.

Szívesen olvasnád további gondolatait az anyaságról, vagy ötleteket gyűjtenél otthoni kreatívkodáshoz? Nézz körül a blogon: https://azanyja.hu/

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása