Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Víz világnapja – Ötletek, hogy otthon is izgalmas legyen ez a nap!

A Víz világnapja fontos nap, amit a gyermekek számára számtalan színes ötlettel tehetünk érdekessé. De, hogyan is kezdjünk bele, hogy az óvodás gyermekekhez is eljusson ez a nevezetes nap és annak mondanivalója?

Mint olyan sok kérdésre, – ha gyermekekről van szó – erre a kérdésre is a játék lesz a válasz. Hiszen a gyermekek a játékon keresztül tanulnak, tapasztalnak. Érdemes több területen keresztül is feldolgozni egy témakört. Játsszatok mozgásos játékokat, használjatok minél több érzékszervet, ismertessétek meg őket a vízzel a művészeteken keresztül is!

Fontos a játékok közben néhány dolgot átbeszélni a gyermekekkel. 

Mondjátok el nekik, hogy a víz az élet egyik alap feltétele. Nélküle nem is lenne élet. Minden nap használjuk, minden nap találkozunk vele. Szinte egyértelmű, hogy van és a rendelkezésünkre áll. Azonban vigyáznunk kell rá, óvnunk kell, hiszen nem csak az embernek, de az állatoknak és a növényeknek is szüksége van vízre!  

Meséljétek el, hogy miért vannak bizonyos dolgoknak világnapjai, miért szükséges ezzel felhívni a figyelmet a víz fontosságára. Beszélgessetek a gyermekekkel, tegyetek fel kérdéseket és válaszoljátok meg azokat együtt.

Miért fontos a víz?

Mitől kell megvédenünk?

Miért kell megvédenünk?

Milyen vizeket ismernek? Milyen vizeket látogattatok meg már közösen?

Nézzétek meg a gyermekekkel közösen, hogy mi mindenre használjátok otthon a vizet? (mosás, főzés, mosogatás, fürdőszobai teendők, növények gondozása, állatok gondozása stb…) Locsoljátok meg együtt a növényeket, figyeljétek meg, hogyan szívódik be a földbe a víz.

Ismerkedés a víz tulajdonságaival.

Engedjétek a gyermekeknek, hogy megtapintsák a vizet, nyúljanak bele kézzel, lábbal. Fújjanak buborékokat, halásszanak a kádból, lavórból, vödörből. Játszhatnak vízhordó versenyt is. Öntögessék egyik edényből a másikba. Engedjétek őket pancsolni, habár épp újra hűvösre fordult az idő, hadd legyen ez egy különleges alkalom, hogy vizezhetnek a szobában is.

Szerezzenek tapasztalatot a gyermekek a víz halmazállapot változásival kapcsolatban. Tegyetek játékokat egy műanyag dobozba és fagyasszátok meg, vagy a kertben gyűjtött kis apróságok is szépen mutatnak megfagyva.

 • Kísérletek

Elsüllyed vagy sem?

Gyűjtsetek a gyermekekkel különböző anyagból készült tárgyakat a házból. Fontos, hogy minél többféle anyagú tárgyat keressetek. (parafa dugó, madártoll, mosogató szivacs, lego, játékautó, faépítő, evőeszköz, dió, akármi, amit otthon találtok, akár még hajót is hajtogathatnak papírból) Beszéljétek át a gyermekekkel, hogy mi miből készült, fogalmazzák meg, hogy vajon elsüllyed-e a vízben az adott tárgy?

Ezt követően egy nagy vödör vízbe tegyétek bele ezeket a dolgokat és nézzétek meg, hogy ki gondolta jól, ellenőrizzétek le. Hagyhatjátok egy kis ideig ázni a tárgyakat, hátha van olyan köztük, ami nem süllyed el rögtön, csak egy kis idő múlva.

Szivárványos vízből szivárványos virág

Mi történik a vízzel, ha ételfestéket csepegtetünk bele? Mi történik a virágokkal, ha ebbe a vízbe tesszük őket?

Ezekre a kérdésekre is választ kaphattok, csak ki kell próbálni. Cseppentsetek különböző vázákba, üvegekbe ételfestéket, majd tegyetek bele fehér színű virágokat. Ezután nincs más hátra, mint megfigyelni, hogy mi is történik. Beszéljétek meg a gyermekekkel, hogy ők mit gondolnak, mi lesz a kísérlet eredménye?

Ugyanannyi, több, kevesebb?

            Megpróbálhatjátok a gyermekeket kissé megvezetni azzal, hogy különböző formájú befőttesüvegekbe ugyanannyi vizet tesztek. Kérdezzétek meg a tőlük, hogy szerintük ugyanannyi víz van-e az üvegekben?

Mutassátok meg a gyermekeknek, hogy igazuk van-e vagy sem. Öntsétek ki a vizet minden üvegből ugyanolyan poharakba és akkor meglátják, hogy igen, ugyanannyi víz volt minden üvegben.

Ugyanez a kísérlet fordítva is végezhető. Töltsétek fel az üvegeket úgy, hogy egy szintig álljon benne a víz. A kérdés és a bizonyítás is ugyanaz.

A látvány kedvéért itt is megfesthetitek a vizet ételfestékkel.

Megpróbálhatják a gyermekek aszerint sorba rendezni az üvegeket, hogy mennyi víz fér bele. Melyikbe fért a legkevesebb, melyikbe a legtöbb?

 • Mozgásos játékok

Jégszobros játék

Ezt a játékot lehet futással – vagy bármilyen haladós mozgással (kúszás, mászás, páros lábon ugrálás) – egybe kötni, amennyiben van elegendő hely hozzá. Miközben a gyermekek haladnak a jégszobrász alkot. Amikor a szobrász (vagyis ti) mondja, hogy mivé kell változni, akkor a gyermekek megfagynak. (változzanak hajóvá, hullámmá, kagylóvá, delfinné stb…)

Utánzó játék

            A gyermekek utánozzanak különböző mozgásokat: Béka ugrás, járás gyors úszás kartempóját utánozva, járás mellúszás kartempóját utánozva, motorcsónak – futás, közben hangos berregő hang adása.

Vizes „activity”

            Játszatok el különböző vízzel kapcsolatos tevékenységeket. Mutogatás közben nem szabad beszélni! A többieknek ki kell találnia, mire gondoltál.

pl.: Fogmosás, fürdés, ivás, pohárba töltés, kézmosás, csapból víz engedése, fröcskölés, eső, strandolás stb.

Színhorgászat

            A gyermekeknek minél rövidebb idő alatt megadott színű tárgyat/tárgyakat kell gyűjtenie. Ezekhez mozgást is kapcsolhattok. Egy kis matematikát is csempészhettek bele azzal, ha megmondjátok, hány darab tárgyat kell gyűjteni. pl.: „Hozz egy kék tárgyat egy lábon ugrálva.” „Hozz három piros dolgot úgy, hogy négykézláb mászol.”

Lehet gyorsasági verseny a tárgyak helyre pakolása.

 • Művészetek

A művészeteken keresztül is ismerkedjetek a vízzel. Mely művészt, milyen módon ihletett meg a víz?

Hallgassatok komoly zenét pl. Händel – Vízizene című zeneművét, vagy Franz Schubert – A pisztráng című műve is kapcsolható a témához. Beszélgessetek róla, hogy őket zeneszerzőnek hívjuk. Ezután megbeszélhetitek, hogy kit hívunk festőnek?

Nézegessetek vízzel kapcsolatos festményeket!

Például: Claude Monet: Vizililiomok, vagy Tavirózsák című festménye nagyon szép, és akár a gyermekek festhetnek hasonlót.

Ők is legyenek festők! Megpróbálhatnak zenehallgatás közben vízi világot festeni. Ezeket kiegészíthetik papírból kivágott elemekkel is. Őket, hogyan ihleti meg a víz látványa, csobogásának a hangja, illata?

Rengeteg ötletet lehetne még a témában felhozni, csak a képzelet szab határt, ahogy szokták mondani. Ez pedig igaz is! Feldobhatjátok a napot azzal, hogy a víz világnapján csak kék színű ruhát vesztek fel, akár az egész család is. Ezzel is felhívhatjátok a figyelmet a víz védelmének fontosságára. Óvjuk ezt a természeti értéket és vigyázzunk rá közösen! Vizezésre vagy vízesésre fel!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása