Áthidaló Oktató
Kapcsolat

A házimunkában rejlő fejlesztési lehetőségek

A covid-időszak minden család számára nehéz, de kiemelten azon családoknak, akik egy vagy esetleg több kisgyermekkel is otthon vannak. A következő cikkemben szeretném a házimunkában rejlő fejlesztési lehetőségeket bemutatni, mert bizony hiszitek vagy sem, a bevonhatóság növelése mellett számos más területet is fejlesztünk a kiadott feladatokkal, megbízásokkal.

Az „ő ehhez még túl kicsi” kifogás helyett…

Egészen kicsi (2-3 éves) életkortól bíztathatjuk a gyermeket arra, hogy közvetlen környezetét rendben tartsa. Ilyenkor apróbb feladatokat adhatunk számára. Megkérhetjük, hogy a szennyestartóba rakja a szennyes ruháját, segítsen feltörölni a kiömlött ételt/italt. Segítsen az ágytakarót az ágyra teríteni. A kooperáció (együttműködés) mellett a feladattartása, feladattudata, figyelme is fejlődik.

A 4-5 éves életkorú gyermekek számára már egyre nehezedő feladatokat is megadhatunk és az együtt tevékenykedést leválthatja az egyéni munka, ezzel is fejlesztve önállóságát, kitartását, magabiztosságát. Ebben az életkorban már képes szétválasztani a színes és fehér ruhákat. Ekkor gyakorolhatja a számlálást, csoportosítást is. A megszáradt ruhadarabokat kiterítheti, a csipeszelés folyamata jó finommotorika gyakorlat. Ekkor ügyesednek ujjaik is.

A zoknikat összepárosíthatja mosás után, ekkor jobb esetben szín, forma, méret alapján is osztályoz a gyermek. Megkérhetjük, hogy poroljon le olyan helyeken, amit ő is elér. Kisebb seprűvel felsöpörhet, kerti munkák során gereblyével tevékenykedhet, melyek remek lehetőségek a testvonalátlépés gyakorlásában. Segíthet az asztalra megteríteni, a terítési szokásokat ekkor elsajátíthatja, oldaliságot gyakorolhat.

Az 5-10 éves életkorú gyermekeknek megmutathatjuk a ruhahajtogatás folyamatát, a szelektív hulladékgyűjtést. A megvásárolt, bolti termékeket elpakolhatják és ezenkívül a tárolódobozokba helyezhetik. Az önállóság fokozása érdekében már egyedül is bepakolhatnak a mosogató és mosógépbe. (A program elindításával még várhatunk J) A beágyazást már egyedül is elvégzik. Ezeknek az egyéni feladatoknak köszönhetően fejlődik önállóságuk, kitartásuk, figyelmük, memóriájuk. (Mit, hova, mennyit pakolunk stb.)

A 10 éven felüliek számára bátran ajánlhatunk ágyneműcserét (a gombolás technikájának többlépcsős gyakorlása), autómosást, felügyelet melletti, egyszerűbb ételek készítését. A fürdőszobai takarítás folyamataiban is egyre fokozottabb önállósággal vehetnek részt. A sütés, főzés folyamataihoz is kérhetjük aktív részvételüket. A mérést, öntést már önállóan is végezhetik.

Nagyon fontos megemlítenem, hogy a rájuk bízott feladatok sose legyenek túl nagy kihívások számukra. A folyamatokat kezdetben sok-sok biztatással, dicsérettel kísérjük.

És a jutalom? Apróságok…

A gyermeknek elsősorban a rá bízott feladat elvégzése okozzon örömet, ne más, mint például a nagyobb tárgyi jutalom. Készíthetünk számára pecsétgyűjtő/mosolygyűjtő kis táblát ösztönzésként, amit központi helyre helyezhetünk a lakásban, így büszkeséggel töltheti el egy-egy újabb pecsét/mosoly megszerzése.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása