Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Dsmile = Dinamikus Mosoly

Mitől lesz valakinek a mosolya természetes és ragyogó? Miért fontos, hogy a légzésünk rendeződjön, a szájlégzést egy életre elfelejtsük? A fogaink épsége és szabályos elrendeződése nagyban függ a nyelv helyzetétől. Neked hol van a nyelved éppen most? Talán nem is gondolnánk, ez mennyire fontos. Nem csak a beszéd, hanem a testtartás szempontjából is. És el is érkeztünk az ördögi körhöz, amibe nagyon könnyű beleragadni, hiszen a rossz testtartás észrevétlenül telepszik ránk megváltoztatva rengeteg természetes funkciónkat és egyszer csak azt vesszük észre, hogy valami nem jól működik. Nagy tudatosság kell ennek felfedezéséhez és még nagyobb munka a kijavításához. De az a szerencse, hogy mint minden problémának, ennek is van megoldása.

Egy eléggé ismeretlen és elhanyagolt területre tévedtem, amikor a Dsmile Body Balance programba jelentkeztem. Igazán akkor fedezi fel az ember, hogy valami mennyire fontos, amikor szembesítik vele. Gerinctrénerként bevallom, még eddig nem sokat hallottam a nyelv és a nyelvcsonti izmok jelentőségéről, ami valójában nem csak a testtartásra, az egész test működésére hat beleértve a belső szervek állapotát is. Nem megfelelő működésük pedig a beszéd minőségén kívül a nyelést (pl. egy pirula lenyelését) is befolyásolhatja, így a logopédiai foglalkozások nagyon hatékony megsegítése kezdődhet meg ezzel a teljes testet érintő logopédiai módszerrel, a Baracsy módszerrel.

Abban biztos voltam eddig is, hogy minden mindennel összefügg. Az emberi test amennyire bonyolult szerkezet, annyira egyszerű és logikus is. Ha valakinek nem megfelelő a tartása az nyilvánvalóan mozgásszervi problémákhoz vezet. Az összefüggések keresését azonban egyáltalán nem szabad ezen a ponton abbahagyni, mert a testünk egy csodálatos szerkezet és minden apró részletnek meg van a logikus és szükségszerű szerepe. A vázrendszer működtetését tekintve, a belső szerveink megfelelő állapotának fenntartásába a “legfelső” izmok, mint a sátor csúcsa, a nyelv- és a hozzá kapcsolódó belső és külső, ún. orofaciális myofunkcionális izmok pont annyira szerepet játszanak, mint a mozgásszervrendszer bármely más izmai, így ezt is éppen úgy trenírozni kell és a helyes működésüket visszaállítani.

Amikor megérkeztem a Dsmile központba, Baracsy Gabival találkoztam össze az ajtóban. Nagy mosollyal, szívélyesen fogadott. Ahogy az ajtó bezárult, máris egy “másik” világba csöppentem és abban már akkor biztos voltam, hogy jó helyen vagyok.

A Baracsy módszer több évtized tapasztalata és tudása alapján állt össze, az általános logopédiai módszerekkel ellentétben ez a módszer a teljes testet és a funkciók működését is vizsgálja. Baracsy Gabi logopédiai, pedagógiai és gyógypedagógiai szaktudásával három életkorra, vagyis 8 év alatti gyerekeknek, 8-11 éves gyerekeknek és felnőtteknek állította össze a tréningek anyagát.  A gyakorlatok egymásra épülnek, mégis mind megállja a helyét önmagában is. A hatékonyságuk szempontjából viszont fontos azok tervszerű és logikus rendszerének megtartása. A tréning 10 alkalomra szól, hetente egy személyes megjelenéssel a csoportos foglalkozáson és otthoni tréningekkel, házi feladatokkal kell készülni a következő alkalomra, fenntartva a gyakorlás folyamatosságát. Az otthoni gyakorlásokat videófelvételek alapján tudják a résztvevők visszanézni és javítani magukat illetve a csoportos foglalkozásokon ezek a videók szintén feldolgozásra kerülnek, ahol a pontozási rendszerbe ezek is beszámítanak. A módszer célja, a rosszul rögzült szokások újratanulása, a tanulás idegrendszeri mechanizmusainak alapján új szokásrendszer kialakítása. A módszernek komoly fejlesztő, nevelő hatása van. Gabi és az oktatók következetesen, szeretettel irányítják a foglalkozásokat és terelik a résztvevőket a sikeres gyakorlás felé.

Minden tréning alapképzésére jelentkezőnek, ahogyan nekem is egy “ráébresztő”, ráhangoló állapotfelméréssel kezdődött a program. A fotók alapján tényleg ébresztő hatása volt, kicsit megdöbbentő, kicsit megerősítő is, hogy jó helyen vagyok.

Az elkövetkező 6 képzési nap tele volt “aha” élményekkel, a ráébredés most következett igazán. Nem az volt a lényeg, hogy a korlátaimat megtaláljam, mert az nyílvánvalóan van mindenkinek, aki valamiért oda jelentkezik, hanem hogy a lehetőséget lássam meg abban, amit tanulok és csinálok.

A foglalkozások teljesen a gyakorlati tudás átadására épülnek, ami nekem nagyon szimpatikus volt. Valójában az első olyan képzésen vettem részt, amelynek minden percét élveztem. Még azt az egy-másfél órás vetítést is, ami kicsit helyre tette az elméleti tudást is.

Végig azt éreztem, hogy minden, amit ott csinálok az a javamat szolgálja. Nem volt egyik nap sem klasszikus értelemben vett számonkérés, de az ismétlések során mégis megtanultuk elmondani, levezetni a feladatokat. Mindenki tudta és felismerte a korlátait, ami nagy dolog. Mindez komolyabb szembesítés nélkül is működött.

Számomra az emberközpontú, következetes, saját felismerések felé terelő pedagógia nagyon szimpatikus volt és példaértékű. Nagyon sokat tanultam belőle.

Saját munkámat tekintve és a hozzám érkező gyerekek állapotát látva egyre nagyobb jelentőségét és szükségszerűségét látom ennek a módszernek. Hálás vagyok, hogy részt vehettem a tanfolyamon.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása