Áthidaló Oktató
Kapcsolat

4+1 játékötlet erdei kiránduláshoz

Most már tényleg itt a tavasz! 😊 Ilyenkor a legjobb az erdőben kirándulni, új élményeket gyűjteni, és bővíteni a gyerekek természettel kapcsolatos ismereteit. És azt gondoltátok volna, hogy egy-egy kirándulás során nagyszerű fejlesztő játékokat is játszhattok a kicsikkel? Hoztunk nektek néhány ötletet inspirációként.

1. Kincskeresés az erdőben

Ehhez a játékhoz néhány perc otthoni előkészületre van szükség. Vegyetek elő egy kézbe illő, keményfedelű füzetkét (hogy könnyű legyen útközben jegyzetelni bele), és rajzoljatok bele sok-sok erdőben fellelhető tárgyat, növényt, állatot. Néhány ötlet: fenyőfa, lombos fa, virágzó fa, bokor, szemeteskuka, faág, kisebb és nagyobb kavics, mókus, madár, toboz, makk, dió, felhő, nap. Ne ijedjetek meg, nincs szükség tökéletes rajzokra, bőven elég, ha éppen felismerhetőek készülnek. A kirándulásra vigyétek magatokkal a füzetet és egy tollat, majd a természetjárás során pipáljátok ki azokat a rajzokat, amiket láttatok.

Erdő, mező, hegy völgy, falu… minden mesél itt. A mesék földje ez – csuda-e, ha szép csendesen mesemondóvá nő a gyermek?

Benedek Elek

2. Miből mennyit?

Ez az ötlet a kincskeresés nehezített változata: ne csak azt figyeljétek meg, hogy láttátok-e a rajzoltakat, hanem azt is jelöljétek, miből mennyit találtatok (például álló egyenesekkel vagy pöttyökkel).

3. Kincseszsák

Ehhez a játékhoz is használjátok a füzetet, amibe előkészületként rajzoljatok gyűjthető terméseket, különböző méretű és formájú kavicsokat, faágakat, lehullott leveleket, és lássátok el mindegyiket egy-egy számmal. A sétára a füzet mellett vigyetek magatokkal egy zsákot, és indulhat is a gyűjtés! A feladat az, hogy mindenből annyi kerüljön a zsákba, amennyit a füzetben láttok.

4. Találd ki, hogy ki/mi vagyok!

Gondoljatok felváltva egy-egy erdőben fellelhető tárgyra vagy élőlényre, és bújjatok az ő bőrébe! Először gondolj például te a mókusra, majd adj olyan információkat gyermeked számára, amit a mókus lát/hall/érez. Például: én egy vörös állat vagyok, imádom a mogyorót! A fán élek, gyűjtögetek, lompos farkam festőpemzlinek is jó lehet. Ha gyermeked kitalálta, kinek a bőrébe bújtál, legyen ő a következő.

+1: Vizsgálódjatok távcsővel és nagyítóval!

Van otthon egy távcsövetek és egy nagyítótok? Ne felejtsétek el magatokkal vinni őket az erdőjáráshoz! Figyeljétek meg a fák tetején lakó madarakat, lessetek be mindenféle izgalmas üregbe, tegyétek nagyító alá a faleveleket, hogy igazán közelről csodálhassátok meg a természet gyönyörű alkotásait! Sőt, ha van iránytűtök (vagy esetleg a telefont is elviszitek magatokkal), ismerkedjetek meg ezzel a műszerrel is.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása