Áthidaló Oktató
Kapcsolat

Föld Napja – Egy nap a holnapért!

A Föld Világnapja napjainkban egyre aktuálisabb téma. Fontosnak tartom, hogy minél kisebb korban a földünk, környezetünk megóvását a gyermekek szívébe ültessük. Szerintem a gyerekek eredendően szoros kapcsolatban állnak a természettel. Bennük még ösztönösen ott van a természet iránti szeretet és tisztelet. Rengeteg játék és élmény belefér a Föld napja projektbe. Összegyűjtöttem pár ötletet, melyeket gyermekeitekkel együtt játszhattok és kipróbálhattok. Hogyan is tehetjük mindezt játékos formában?

Az óvodás gyermek a játékon keresztül tanul és jut el a tudáshoz. A legfontosabb, hogy bármit szeretnénk a gyermeknek megtanítani, azt minél játékosabb formában tegyük.

Ezen a napon akár közösen öltözhetünk zöld ruhába, de akár lehet egy kiegészítő is rajtunk, ami zöld. Máris egy jó lehetőség, hogy elkezdjünk gyermekünkkel beszélgetni a Föld védelmének fontosságáról. Ahhoz, hogy könnyen menjen a beszélgetés pár kis beszélgetésindító gondolatot osztok meg veletek. Szerinted miért fontos, hogy vigyázzunk a környezetünkre és a természetre? Mivel óvhatom én a környezetemet? Nézegessük meg a földgömbünket és beszélgessünk róla, hogy víz és szárazföld alkotja; határozzuk meg, hogy melyikből van több!

A Földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön

David Bower

Készítsünk társasjátékot, és akár közösen a családdal lehet is játszani egyet. Mi szükséges hozzá? Szükséged lesz műszaki lapra, színes ceruzákra, műanyag kupakokra, válaszunk olyan színeket, melyek a színes dobókockán is szerepelnek és egy hagyományos (számos) dobókockára. Rajzoljunk először is egy lapra egy nagy fát, legalább A/4-es méretben. A lomkoronájában rajzoljuk körbe a műanyag kupakokat, körülbelül 24 db férjen el. Ez a játékunk alapja. Annyi fát rajzolunk külön papírra, ahányan játszani fogjátok. A győztes az lesz, aki a leghamarabb kirakta a köröket a lombon.

1 szabály, mely kiscsoportos gyermekekkel játszható:

Válasszunk színes dobókockát, amilyen színt dobott, olyan kupakot kell választania és ráhelyezni a fa lombkoronájára! Nevezzék is meg a színeket!

2 szabály, már nagyobb gyermekekkel is játszható:

Színes és pöttyözött dobókockára lesz szükség. Amilyen színű a dobókocka, olyan kupakot keressen és annyit tegye fel a fára amennyit dobott a gyermek.

A játékot bátran variálhatjátok!

Süssünk közösen Föld gömb muffint– közben pedig beszélgessünk a környezetvédelemről, földünk megóvásáról. Íme egy gyors és egyszerű recept, melyben az iskolás gyermekek a hozzávalók kimérésében is könnyen közreműködhetnek.

Hozzávalók:

2 bögre finomliszt

1 bögre cukor

250ml tej

125ml napraforgó étolaj

1db tojás

1 csomag sütőpor

Zöld és kék ételfesték

A lisztet a sütőporral elvegyítjük. A tojást habosra keverjük és hozzáadjuk a tejet és a cukrot, valamint az olajat. Végül az egészet elkeverjük. Ezután két felé szedjük a tésztát. Egyik adaghoz kék, másikhoz pedig zöld ételfestéket keverünk. Muffin sütőbe, vagy szilikon formákba összeöntjük a két tésztát. Majd 175-180 fokon tűpróbáig sütjük, körülbelül 20 percig.

Föld kirakó készítése házilag:

Kérjük meg gyermekünket, hogy színezze ki a képet, majd mi vágjuk fel különböző darabokra! Keverjük meg a kirakó részeit és már mehet is a játék! 😊

Puffi festékkel készítsünk földgömböt:

Gyerekek egyik nagy kedvence a festés, különösen, ha valami új technikájával ismertetjük meg őket. Ilyen a 3D puffi festék is, melyet nem kell horror áron megvásárolni hobbiboltban. Otthon fillérekből együtt eltudjuk készíteni, mindeközben együtt vagyunk gyermekünkkel. Mire lesz szükségünk? 1 evőkanál lisztre, 1 teáskanál sütőporra, 1 teáskanál sóra, ételfestékre, a mi esetünkben zöldre és kékre, és végül természetesen vízre.

Hogyan is készítsük el, s ebből, hogyan lesz 3D hatás?

A lisztet a sütőporral, sóval és vízzel csomómentesre keverjük. Körülbelül olyan állagra, mintha tempera lenne. Ebbe masszába öntsük bele a kék ételfestéket. Majd még egy adagot gyúrjunk össze, ha az is kész öntsük bele a zöld ételfestéket. A kész festéket fültisztító pálcával vagy vékony ecsettel vigyük fel a lapunkra, majd a kész alkotást tegyük pár percre mikróba. A festék megszárad és 3D hatásúra megemelkedik.

Beszélgessünk a szelektív hulladékgyűjtés fontosságáról! Ültessünk közösen gyermekünkkel fát, virágot, bokrot. Öleljünk meg egy fát. Menjünk el az erdőbe vagy a közelbe szemetet szedni. Saját házikedvenc sétáltatása, élőhelyének rendbetétele. Akinek nincs lehetősége saját házikedvencet tartani és szívesen segítene az állatokon, azoknak bátran javaslom a helyi menhelyeket, ahol nagy örömmel fogadják az önkénteseket. Lehetőség van kutyát sétáltatni, állatot gondozni és nem utolsó sorban szinte bármilyen felajánlásnak örülnek. Tegyünk együtt valami jót gyermekünkkel, hogy élhető világot hagyjunk magunk után is!

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
    0
    Kosár
    Az Ön kosara üresWebshop
      Szállítási mód választása