Áthidaló Alapító, Oktató
Kapcsolat

Hogyan segíts otthon szorongó gyermekednek?

Manapság szülőként rengeteg információ, tudásanyag áll rendelkezésünkre gyermekünk fejlesztését illetően, és talán éppen ezért nagyon nehéz is a választás. Ajánl valamit az óvónéni, esetleg mi gondoljuk úgy, hogy szükség lehet rá, illetve az interneten számtalan lehetőség tárul elénk.

Aztán jönnek a kérdések:

 • Kell egyáltalán fejlesztés?
 • Mitől lesz egy fejlesztés komplex?
 • Mi az, ami az én gyermekemnek való?
 • Hogyan is működik pontosan az a bizonyos fejlesztés?
 • Mikor érdemes egyáltalán elkezdeni?
 • Szülőként én mit tudok tenni?
 • És így tovább.

Óvodából az iskolába

Fenti kérdések sok esetben akkor fogalmazódnak meg bennünk, amikor gyermekünk hamarosan készül átlépni az iskola kapuját, ahol számtalan elvárásnak, szabálynak kell megfelelnie.

Az iskolakezdés időszakában mind a szülő, mind a gyermek szoronghat, félhet attól, hogy miként fog beilleszkedni a gyermek az új közösségbe.

Ha minden jól is alakult ezidáig, akkor is a legtöbb szülő szeretne biztosra menni. Szeretné, ha gyermekéről tudná, hogy megérett az iskolára, birtokában van mindannak a képességnek és tudásnak, amire az iskolában szüksége lesz. Tehát mindent elkövet gyermeke fejlesztése érdekében.

A félénkség, a bizonytalanság sok családot érintő problémakör

Meglehetősen sok gyermek, illetve család “küzd” a FÉLÉNKSÉGGEL, VISSZAHÚZÓDÁSSAL, azzal, hogy a gyermek bizonyos helyzetekben, szituációkban nem tud úgy megnyilvánulni, ahogy szeretne, hogy jól érezze magát, hogy felszabadult legyen, inkább a visszahúzódást “választja”. Sok esetben a család támogatása nem tud a mindennapokban, a gyakorlatban megfelelően megnyilvánulni, illetve sok esetben a szülők is hasonló élményekről számolnak be.

Hiába olvasunk el számtalan könyvet, hiába beszélgetünk a nehézségekről, attól a gyakorlatban sok szülő nem tudja ezeket a „feladatokat” megugrani, főként nem egy gyermeket tekintve.

Csak úgy jöhet létre a változás, csak úgy érhetünk célba, ha TESZÜNK ÉRTE A MINDENNAPOKBAN. És ez bizony nehéz feladat, főként időhiány, és útmutató nélkül.

Milyen megoldást találhatunk, ha segíteni szeretnénk szorongó gyermekünknek?

Fentiek MEGOLDÁSÁRA íródott meg egy olyan Mesekönyv, és lett kidolgozva egy olyan Kártya, amiknek a napi használatával a család minden tagja megkapja azt a fajta törődést, ami ahhoz szükséges, hogy a változás létrejöhessen lépésről-lépésre, hogy a gyermek részesüljön a mindennapi támogatásban, illetve olyan elfogadó környezetben tudja élni a mindennapjait, ahol tudja, figyelnek rá, fontosak az érzései, a gondolatai és megértik őt. Hiszen hiába a cél, ha közben nem tudjuk, hogy mit tegyünk napi szinten azért, hogy el is érjük azt a célt.

Minden szülő a legjobbat szeretné gyermekének, keres, kutat, olvas, tanul, de a megszerzett tudást a mindennapokba egyáltalán nem, vagy csak nehezen tudja átültetni.

Mind a Mesekönyv, mind a Bátorító Kártyák azért jött létre, hogy támogassa a szülőket, gyermekeket a TUDATOS ÉS GYAKORLATI munkában.

Hogyan fejleszti a gyermeket egy Mesekönyv és a Bátorító Kártyák?

A Mesekönyv és a Bátorító Kártyák különlegessége és legfontosabb célja, hogy minél több félénk, visszahúzódó, szorongó gyermeket hozzásegítsen a nehéz helyzetek kezeléséhez, azok megoldásához, és lássa a gyermek, nincs egyedül a problémáival, és van megoldás azokra, ezzel növekszik önbizalma, önbecsülése.

Hogyan?

A mesék kifejezetten olyan helyzeteket, szituációkat elevenítenek meg, amelyek a hétköznapokban a gyermekekkel előfordulnak. Sőt! Minden mese egy igaz történet feldolgozása.

Ilyen például a fent említett iskolakezdés, barátkozás kezdeményezése, kudarcok feldolgozása, hiányosságok fejlesztése, szabályoknak való megfelelés.

A szereplők karaktere meghatározó

Panni egy kisiskolás lány, aki korábban nem mert megszólalni, és még mindig félénk, nehezen ismerkedik, de már sokat javult önbizalma, magabiztossága. Boldi még óvodás korú fiú, aki senkivel nem beszél a szűk családot és pár gyermeket kivéve. Nagyon félénk, visszahúzódó, kevés önbizalommal rendelkező kisfiú.

Másoknak kívülről ők ugyanolyan gyermekek, mint a többi, de valahogy mégis mások. Nehéz nekik a barátkozás, beilleszkedés, megszólalás, szereplés és sokszor inkább visszavonulnak, nem is mernek felszabadultak lenni.

Nekik különösen fontos a bátorítás, a biztatás, a támogatás, elfogadás, megértés. Ezek mind olyan szavak, amelyek mindenkiben pozitív érzelmeket váltanak ki, és nem lehet eléggé sokszor elmondani, éreztetni, velük vagy akár magunkkal is.

A gyakorlati fejlesztés megjelenése a mesekönyvben

Minden mese után található egy kérdés-, illetve játékos feladatsor, amelynek az a célja, hogy a történetek elolvasásával ne érjen véget a kapcsolódás, egymásra hangolódás. A kérdések megválaszolásával, a közös beszélgetések által a gyermek képes az adott nehézséget feldolgozni, arra valódi megoldásokat találni. Ezen felül a gyermek megtanul, illetve képes lesz beszélni saját érzéseiről, benyomásairól, hiedelmeiről, élményeiről, tapasztalatairól, félelmeiről.

A játékos, gyakorlati gyermekfejlesztéshez szervesen kapcsolódik minden meséhez egy, a Bátorító Kártyákat feldolgozó feladat lehetőség. Itt a gyermek választ egy vagy több Kártyát a történethez, ami alapján képes kifejezni saját érzéseit, nehézségeit, erősségeit, félelmeit, aggodalmait. Ezáltal személyre szabottan tudunk neki segíteni.

Hogyan támogatja a gyermeket a Bátorító Kártya?

A Bátorító Kártyák szó szerint bátorító mondatokat tartalmazó kártyák, amelyek segítik a gyermeket a mélyebb önismeretében, biztonságérzetük növelésében, abban, hogy pozitív látásmódot sajátítson el, ne érezze magát egyedül, támogatásra leljen, el tudja mondani általa, mire van szüksége, mire vágyik.

A Bátorító Kártyák ezáltal természetes módon, pozitív értékék hangsúlyozásával mutatja az utat, kezeli a folyamatot egy gyermek fejlesztése közben.

Ezen kívül a Bátorító Kártyákkal 10 + különböző, egyedi játékvariáció játszható. Például: Fekete Péter, Memóriajáték, Melyik tetszik jobban, Napi motiváció, Melyik igaz rád, Mire vágysz, Bátoríts másokat, és így tovább.

A Bátorító Kártyákat a különböző életkornak megfelelően, különböző élethelyzetekre fel tudod használni, nem ugyanazokat a köröket futjátok, nem ugyanarról szól mindig a játék, hanem új információk birtokába kerültök.

Ahogy végbemegy a fejlődés, fejlesztés, változás, úgy új helyzetek, új érzelmek, új igények, új szükségletek kerülnek felszínre. Mindezek által gyermeked mindig a számára legszükségesebb komplex megoldásokat kapja.

Miért hitelesek ezek a termékek?

Mert a Mesekönyv szerzője, illetve a Bátorító Kártyák megalkotója, Somosi Melinda egy nagyon félénk, visszahúzódó gyermek volt gyermekkori betegsége miatt. Sok időt kórházban töltött, ahol szülei nem lehettek vele. A kórházban töltött idő hosszú heteket is jelentett. Egyedül, védtelenül. Szülei hetente egyszer tudták meglátogatni, pár órára.

Nem merte az érzéseit kifejezni, nem mert senkinek mondani semmit. Nem vigasztalta senki, nem mesélt neki senki.

Szülei igyekeztek mindent megtenni a legjobb tudásuk szerint. Óvták, védték, de igazi, mély kapcsolódás, hosszútávú lelki támogatás, bátorítás nem valósult meg.

Ezen kívül Somosi Melinda lánya 6 éven át szelektív mutista volt, ami egy olyan szorongásos állapot, amikor a gyermek legtöbbször a szűk családon kívül senkivel nem beszél. Otthon azonban be nem áll a szája, választékosan, érthetően fogalmaz.

Másodjára is megjelent az életében a félelem, a szorongás. Ennek következményeként, ebben hívást érezve kezdte el segítő, támogató munkáját végezni. Tehát, amiket megfogalmaz, leír, elmond, annak kétszeresen is megélője és megtapasztalója is egyben.

A Mesekönyv és a Bátorító Kártyák az Áthidaló Program keretein belül

Ha éppen iskolakezdés előtt álltok, és szeretnéd, hogy minél zökkenőmentesebben menjen az átállás az iskolára, akkor már az Áthidaló Program foglalkozásain is találkozhattok a Panni és Boldizsár történetei mesekönyvvel, illetve a Bátorító Kártyákkal az alábbi helyszíneken: Nagykanizsa, Hatvan, Szolnok, Győr, Siófok.

A Panni és Boldi történetei Mesekönyvet, a Bátorító Kártyákat, valamint további sok hasznos olvasnivalót, tudásanyagot, e-bookot a felenkgyermek.hu weboldalon találsz.

Kérdése van?

Szeretettel várjuk bármilyen felmerülő kérdését

az Áthidalóról, Oktatóinkról, valamint gyermeke sikeres jövőjével kapcsolatban

Írjon nekünk
0
  0
  Kosár
  Az Ön kosara üresWebshop
   Szállítási mód választása